Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Horoskop - tehtnica (23. september - 22. oktober)

OTROK TEHTNICA

Prijeten otrok
Mala tehtnica je sanjski otročiček. Vedno je dobre volje. Že kot novorojenček opazuje svet z obrazkom, ki izraža zadovoljstvo. Ko pa se prične nasmihati, svoje zadovoljstvo tudi rad pokaže s širokim nasmehom, zaradi katerega se vsakdo takoj zaljubi vanj. Z njim je zelo lahko živeti, saj je zelo prilagodljiv. Dokler je njegova mamica blizu, mu je skoraj vseeno, kam ga odpeljete v vozičku. Povsod je zadovoljen, če le ni zares preveč hrupno. Zdi se, da ga malo kaj moti. Drugi novorojenčki neusmiljeno jokajo, kadar je že preveč vtisov, vaš malček pa, kadar mu je vsega dovolj, mirno zaspi v svojem vozičku. Je zelo prilagodljiv dojenček. Ampak to velja predvsem za tiste tehtnice, ki živijo v harmoničnem in ljubečem domačem okolju, kajti trdno zavetje družine je za male tehtnice pogoj, da zmorejo z vedrino prenašati vse zunanje vplive. Ohranjanje notranjega ravnotežja pa je za male tehtnice zelo pomembno. 

Bister, a nedejaven
Mala tehtnica je tudi izredno tankočuten opazovalec. Ker je zelo bistra, zlahka zazna vse, kar se dogaja, še posebno pa, kar se dogaja med domačimi, med ljudmi, ki ji je najbliže po čustveni plati. Ni ji potrebno razumeti besed, ker zelo dobro razume govorico telesa in druga nebesedna sporočila, na primer, ton, v katerem je bilo povedano določeno sporočilo. Morda je prav v tej zmožnosti male tehtnice skrivnost, zakaj ta hitro najde stik z okoljem in zakaj se svojemu okolju tako hitro prilagodi. To pa še ne pomeni, da so male tehtnice družabne. Pogosto celo niso, ker so za to preveč umaknjene vase in preveč zagledane v ozki krog svoje družine. Zase ne iščejo občudovalcev v okolici, recimo v vrtcu ali na dvorišču. Nikogar ne skušajo očarati, da bi jih občudoval. Kadar koga očarajo, to storijo zato, da se bolje uglasijo z njim. Njihova tiha ljubeznivost je namenjena vsem enako in je usmerjena predvsem v splošno uglaševanje z okolico. Zato se nikoli posebno ne potrudijo, da bi bili v ospredju s svojimi dejanji ali besedami. Zdi se, da vedo, kolikšna je njihova vrednost in da jo bo okolica prej ali slej sama spoznala in jim nato dala priznanje, ki jim pripada.

Tehtnica malček
Mala tehtnica zlahka pridobi naklonjenost svojih vzgojiteljic v vrtcu in tudi naklonjenost drugih otrok. Toda to je splošna tiha sprejetost, kar tehtnice ne uvršča med otroke, ki so o ospredju, najbolj občudovani in najbolj opaženi. Nič zato, ker ima tehtnica srce tako ali tako med domačimi. Njih ima najraje, še posebno svojo mamico, s katero se na svoj tihi način tesno poveže za vse življenje. Tehtnice se tudi igrajo najraje doma, toda ne v svoji sobi. Najbolj jim je všeč, če imajo zase kakšen kot v skupnih prostorih, kjer jih družinski člani ne motijo pri igri, hkrati pa so ves čas poleg. Za zunanje igre niso navdušene in če bi se dalo, bi ostale v stanovanju tudi na lep dan. Zato jih je pametno spodbujati k igri na prostem in, če je le mogoče, k skupinskim igram, ki se jim sami sploh ne bi pridružili. Če pa se jim pridružijo, v njih resnično uživajo.

Tehtnica med vrstniki
Med vrstniki si tehtnica pridobi dobre prijatelje, ki zanjo ceniti njeno zvesto srce in skromno naravo, pa tudi bistrost in duhovitost. Nikoli pa ni v ospredju kot vodja skupine, čeprav bi zaradi svojih intelektualnih sposobnosti to lahko bila. Tehtnica se pogosto tudi izmika delovanju v skupini, še posebno, če vodja zahteva to ali ono dejavnost, ki tehtnici ni všeč. Za prilagajanje skupini je preveč samostojen mislec, pa tudi preveč bistra in neodvisna. Njena lepa lastnost je, da nikoli ne kuha zamere prav dolgo, saj se ji to ne zdi smiselno. Toda na vzrok zamere nikoli ne pozabi. Pri tem pokaže svojo trmasto plat. V neugodnih okoljih se namreč značaj tehtnice lahko razvije v tiho, nekomunikativno in zamerljivo osebnost, ki se zapira v svoj svet.

Tehtnica v šoli
Tehtnice pa nimajo samo zelo prijetnega značaja, temveč tudi izreden um, zaradi česar se v šoli zelo izkažejo. Razmišljajo zelo objektivno. Zmožne so videti dve plati dogajanja, ju pretehtati in pravilno oceniti. V splošnem vse informacije in misli med seboj primerjajo in skrbno pretehtajo. Ker pa ne marajo grdih strani življenja, pogosto realnost kar prikrojijo ali pa prepuščajo urejanje neprijetnih zadev svoji mamici, čeprav bi bili že marsičesa zmožni sami. Včasih jih zato ocenimo kot razvajence. Modro je, če mamica v takšnih primerih ne popušča, ker jo ima mali bistrež zelo hitro za svojo služkinjo, ki zanj reže in lepi v šolske zvezke, prazni nahrbtnik po šolskem izletu, pobira oblačila v kopalnici, menja knjige v knjižnici... V šoli male pametne bučke blestijo. Toda pozor - delno blestijo tudi zato, ker imajo izredno zmožnost razpoznavanja tistega, kar bi učitelji želeli slišati. Zato se zlahka zgodi, da je njihovo znanje površinsko, čeprav je na videz blesteče. Kadar so poklicani k tabli ali če je na vrsti test, se ne razburjajo, ampak mirno naredijo, kar najbolje morejo. Mirnost pripomore k njihovemu uspehu.

MAMA TEHTNICA

Mamica tehtnica je dinamična, hitra in podjetna. Misli hitro, govori hitro, deluje hitro. Meni, da otroci niso ovira za njeno kariero, ampak spodbuda, da bo delala hitreje, bolje in z več širine. Otrok si želi, čeprav še nima stanovanja niti razmeroma trdne službe. Ampak to je ne skrbi preveč. Trdno verjame, da bo zmogla vse. In kar je najbolj čudno in občudovanja vredno - potem to tudi zares zmore, čeprav ne brez velikih naporov. Nekaj skrivnosti je tudi v njeni zmožnosti, da si dobi pomoč, ki jo potrebuje. Nekaj z denarjem, nekaj po prijateljskih vezeh, nekaj pri sorodnikih. Ne zna pa vzgajati strogo, tudi zato ne, ker ima zelo veliko srce, ljubezen pa je zmožna deliti z vsemi. Največ je hrani za svoje otroke. Otroke včasih zmede, saj jih z ljubeznijo in nežnostmi že kar pretirano zasipava, a v tem je iskrena. Je zelo razumevajoča; kar pa ne pomeni, da je pripravljena sprejeti kakršnokoli vedenje svojih otrok. Prav nasprotno: otroci mamice tehtnice so ponavadi izjemno lepo vzgojeni, pa tudi odlično izobraženi. Mama tehtnica zna poskrbeti tudi za to!

OČE TEHTNICA

Očka tehtnica je zelo dinamičen. Otrok si želi, toda tega, kakšno je življenje z dojenčkom in majhnim otrokom, si sploh ne predstavlja, čeprav opazuje prijatelje, ki otroke že imajo. Meni, da to pač ne more biti nič takega, da bi ne mogel še naprej kolesariti čez drn in strn - dojenčka daš v prikolico in greš... Meni, da tisti, ki se odločijo drugače, zgolj »komplicirajo«. Otrokova mamica mora pogosto poseči vmes in ga opomniti, da naj se obnaša odraslo in dogovorno, pa še tedaj je užaljen, ker ne zaupa njegovi starševski odločitvi. Toda otroci svoje očka obožujejo. Njihov očka je vedno igriv in zelo razumevajoč, poleg tega pa jih uči pomembnih veščin, recimo, kako se pogajati za uresničenje svojih želja, kako vztrajati pri svojih pravicah in tudi, kako spoštovati pravice drugega. Očka tehtnica zna odlično ohranjati ravnotežje med kariero in časom, ki ga posveti družini, to pa je lastnost, ki bi si jo želeli pri vseh očkih. Ko otroci zrastejo, jim ostane prijatelj in sogovornik.
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.