Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Horoskop - škorpijon (23. oktober -22. november)

OTROK ŠKORPIJON

Samostojen in čustven
Drobceno bitje, mali škorpijon, ki ste ga prinesli iz porodnišnice, je tako zelo odvisen od vas, pa vendar... Ne bo minilo več kot nekaj tednov, ko boste opazili, kako zelo si želi samostojnosti. Želi si, da bi lahko prijel igračko, ki jo vidi v svoji posteljici. Želi si, da bi ga nosili po stanovanju, da bi videl še druge sobe. Kmalu si želi sam jesti, preden drži žlico, sam prižgati televizijo, preden shodi... Želi si marsikaj, česar sam še ne zmore. Pravzaprav je to stalnica otroštva malega škorpijona - kar naprej si želi, da bi sam zmogel čimveč in čimprej. Ko pa ugotovi, da česa še ne zmore ali da mu česa še ne dovolimo, izbruhnejo njegova čustva - od joka besne nemoči do divjega izbruha zahtevnosti... Ampak nikar jih ne obsojajte, kajti malim škorpijonom v resnici ni prav nič lahko. Tako zelo si želijo ugajati svojim staršem, biti pohvaljeni in občudovani, ampak zaradi »pravega« razloga - zato, ker so jim že skoraj enaki... Razdvojeni so med svojo resnično nežnost, čustvenost, občutljivost in nemoč ter med željo, da bi bili močni, veliki in uspešni.

Resnicoljuben in ljubeč
Že majhni škorpijoni pokažejo lastnost, zaradi katere jih moramo občudovati - zelo pogumni so. Ker so bistri, hitro razumejo, kaj je prav in kaj ne. Nato se vedno ravnajo po svojem notranjem občutku za pravico, ne glede na to, kaj meni okolica. So pa tudi zelo resnicoljubni, ne glede na posledice. To pa je lastnost, ki manjka marsikateremu odraslemu. Gorje pa, če pri kom zaslutijo, da ni čisto pošten! Prav nič jih ni strah izraziti svoje mnenje in to storijo z besedami, ki bi se jih kdo drug bal izreči. Škorpijoni svoje misli redkokdaj ovijejo v lepe besede, ker se jim zdi olepševanje nepošteno in nepotrebno. Izbruhi trme so pri malih škorpijonih hudi in pogosti. Ker velikokrat izhajajo iz malčkove nezmožnosti obvladovanja določene telesne veščine ali obvladovanja močnih čustev, je pomembno, da ga naučite, da ni treba biti vedno močan in da ni potrebno, da imaš vedno vse niti v rokah. Čisto človeško in dopustno je, da tu in tam breme odložiš in daš duška svojim občutjem. 

Škorpijon malček
Vzgoja malega škorpijona ni lahka naloga, zato pa je nagrada resnično velika - bister in ljubeč otrok, vreden zaupanja, osebnost, ki je večja, kot je njegova postavica. Male škorpijončke je potrebno zelo natanko opazovati in poslušati, ker svojih potreb ne izražajo jasno. Če so utrujeni, ne zaspijo, ampak postanejo nemogoči. Če bi morali na stranišče, mečejo igrače. Če je na vrsti večerno kopanje, hočejo iz banje... Zelo težko je najti pravo ravnovesje med starševskimi zahtevami, pri katerih moramo vztrajati, in med otrokovo potrebo po samostojnem odločanju. Mali škorpijončki tudi ne marajo pohval ali kakršnih koli sodb svojega dela. Pohvala jih celo odbije. Nezaupanje je slaba stran škorpijonov. Žal imajo mali škorpijončki pogosto celo prav, saj imajo izreden občutek, kdo je vreden zaupanja in kdo ne in kaj je vredno pohvale in kaj ne. 

Škorpijon med vrstniki
V skupini vrstnikov škorpijon kmalu postane naravni vodja, ki ga drugi otroci spoštujejo. Vodja sicer postane predvsem zato, ker nikoli ne dovoli, da bi bil komu za predpražnik in ne zato, ker bi si želel voditi druge. Kot vodja pa se izkaže z občutkom za potrebe drugih, z upoštevanjem potreb drugih in z izjemnim čutom za pravičnost, pa tudi z lojalnostjo svoji skupini. V svoji skupini si že zelo zgodaj pridobi prijatelje, ki jih ohrani za vse življenje. Zelo dolgo traja, preden škorpijoni komu resnično zaupajo; ko pa ga sprejmejo v srce, potem človek tam ostane. Gorje pa tistemu, ki jih razočara! Škorpijon ima namreč v repu strup, ki ga ne uporabi zlahka, kadar pa ga… Škorpijonove najljubše igre so ustvarjalne in domišljijske igre. Marsikatero igro izumi celo sam, skupina pa mu sledi. Male škorpijone zanima prav vse, še posebno pa tisto, kar se drugim otrokom zdi težko, recimo, logične uganke, težka telovadna vaja... Za škorpijone pa so težke naloge pravi izziv. 

Škorpijon v šoli
Škorpijon ima izjemen razum. Misli zelo prodorno, hkrati pa ima tudi odličen spomin. Zmožen si je zapomniti ogromno informacij, jih med seboj primerjati in ovrednotiti. Nikoli se ne zadovolji le s površno informacijo, ampak vedno išče globljo resnico. O vsaki stvari hoče izvedeti vse, do zadnjega detajla. Razdrl bo tubo lepila, da bi videl, od kod prihajajo lepljive kapljice. Razstavil bo budilko. Toliko časa bo premišljeval o učiteljevem vprašanju, dokler ga ne bo razvozlal, pa čeprav šele pojutrišnjem. Njegovo znanje je zato globoko in temeljito. Žal pa to velja le za tisto, kar škorpijone zanima, kar jim razburka duha. Če pa ga kaj v šoli ne bo zanimalo, se tiste dejavnosti sploh ne bo udeležil. To je še posebno neprijetno v šoli, saj škorpijoni nočejo niti migniti s prstom, če jih predmet ne zanima. Pred katastrofo jih rešuje le odličen spomin in velika zmožnost koncentracije, pa tudi veliko splošno znanje. Učitelji zato pogosto pravijo, da je mali škorpijon zelo bister, toda len učenec, kar pa drži le delno.

MAMA ŠKORPIJON

Mamica škorpijon je zlata mamica, toda tudi zelo močna osebnost, ki črpa moč, pogum, ravnotežje in moč iz same sebe. Zaradi tega jo vsi družinski člani zelo spoštujejo. Odloča o marsičem v družini. Svojo moč in modrost črpa iz globin zemlje, saj je eno najstarejših zemeljskih bitij. Zna pa biti tudi presneto naporna, recimo, kadar vsem drugim vztrajno ureja urnike in razporeja zadolžitve. Pri vzgoji pogosto niha med odločitvami, ki jih ji narekuje veliko srce in hkrati močan čut za to, kaj je prav. Je srčno dobra, toda včasih presenetljivo trda vzgojiteljica - med vsemi znamenji se najbolje zaveda, da morajo otroci spoznati tudi pri mamici določeno mero trdote, če naj bodo dobro opremljeni za življenje. Kljub temu pa je v domu mamice škorpijona vedno veselo. Mamica pač ve, da veselje ne pride samo in da ga v splošnem ni veliko, da se je torej treba zanj potruditi in ga ponuditi tudi drugim. To je še eno izmed daril, ki jih podari svoji družini. Kako velika osebnost je bila njihova mamica, otroci pogosto ugotovijo šele, ko tudi sami postanejo starši.

OČE ŠKORPIJON

Očka škorpijon je najboljši očka na svetu. Svojih otrok sicer ne posluša z obema ušesoma, ampak ker ima naravni talent vzgojitelja, so njegove vzgojne odločitve vedno prave. Zelo dobro zna skrbeti za novorojenčke in dojenčke, tudi v kriznih situacijah. Redko kdaj izgubi glavo. O vzgoji ne razmišlja veliko, pač pa veliko ve. Je naravni vzgojitelj. Ima tudi lastnosti dobrega voditelja, zato natančno ve, kdaj zategniti uzde in tudi, koliko sme zahtevati od svojih otrok, da ne bo preveč. Otroci ga imajo zelo radi. Ena njegovih redkih slabih lastnosti je, da ni dovolj potrpežljiv. Zato pa ima izjemen občutek za pravilno ravnanje tudi v najbolj nevarnih ali kočljivih situacijah. Otroci se na očka škorpijona lahko vedno zanesejo. Pa tudi očka svoje otroke izredno spoštuje. Ceni njihove odločitve, čeprav ve, da so napačne, saj je prepričan, da se otroci največ naučijo iz lastnih izkušenj, pa čeprav so včasih drage in boleče. Ko pa postane dedek, se povsem razneži in pomladi. Svoje vnuke obožuje brez vsake zavore.
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.