Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Horoskop - vodnar (21. januar - 19. februar)

OTROK VODNAR

Močna volja in lastna pamet
O majcenem dojenčku, ki je še tako odvisen od odraslih, je težko govoriti kot o osebici, ki ima močno voljo in lastno pamet - ampak starši malih vodnarjev bodo opazili prav to. Njihov dojenček ni takšen, kot so drugi. Zdi se, da se v vsem ravna po neki notranji zakonitosti, ki je nad tistim, kar od njega pričakujejo drugi ljudje ali njegovi starši. Spi, kadar spi, in bedi, kadar bedi. Uspavanje ne uspe, pa če preizkusite sto predlaganih načinov, ki so »zagotovo uspešni«. In kdaj drugič trdno spi, pa čeprav ste ga prinesli na sistematski pregled k pediatru. Prav tako je pri dojenju. Ko mu je zadosti, zapre mala usteca in odvrne obrazek in nič ne pomaga, če vi menite, da bi bilo zanj dobro, če bi se še malo dojil. Ko bo nekaj mesecev starejši, bo svojo voljo kazal še jasneje. Težko ga bo privaditi na gosto hrano, in česar ne bo hotel jesti, tudi ne bo. Kahlico bo sprejel šele tedaj, ko se bo odločil sam, tedaj pa v celoti in takoj. 

Bistri in pozorni
Vodnarji zelo radi eksperimentirajo in so pri izumljanju novih rešitev zelo uspešni. Malčkove rešitve bodo pogosto čisto drugačne, kot bi bila vaša. Če pa bi ga silili s svojim načinom, bi se vam najbrž uprl zelo silovito. Z njim se ni pametno spuščati v konflikt. Mnogo bolje je, če mu pustite, naj se odloči po svoje. To je pri malem vodnarju celo odlična pot, saj se, če vidi, da se mu ni potrebno boriti za svoj prav, prične odločati presenetljivo pravilno. Mali vodnarji živijo v čisto lastnem svetu, ki ni povsem povezan z drugimi ljudmi. Zato imajo včasih težave z razumevanjem vedenja in čustev drugih ljudi, čeprav ne bi mogli trditi, da so brezčutni. Radi so v središču pozornosti in niti ne trenejo z očmi, kadar jih opazuje množica ljudi. To se jim zdi precej razburljivo, še zlasti ker vedo, da občudovanja pravzaprav ne potrebujejo, ker so tako ali tako najboljši. So pa tudi pozorni; in če ste v težavah, pa lahko vedno računate nanje. Če se vodnarji v svoji družini počutijo dobro, potem z njimi ni težko živeti. Če pa se jim zdi, da pritiskate nanje s svojimi merili, nalogami in mnenji, potem postanejo strašansko težavni.

Vodnar malček
Mali vodnarčki niso otroci, ki bi se stisnili k svoji mamici kot mlada mucka. Mamico in očka imajo sicer neizmerno radi in ta ljubezen jim ostane za vse življenje, a njihova želja po samostojnosti jim ne da, da bi kar naprej tiščali za starši. Ker pa si čustvene bližine vseeno želijo, jih pogosto muči razdvojenost, ki se pokaže kot cepetanje in puljenje iz rok, potem pa jok, ker jih odrasli ne objema več. Ne zamerite jim preveč - v resnici malim vodnarjem ni lahko živeti z veliko življenjsko močjo in ponosom, ki je v njih. To je težko še za odrasle, kaj šele za malčke, ki ne razumejo svojih čustev. Kasneje boste tudi opazili, kako zelo tekmovalen je mali vodnar. Deklica hoče biti pametnejša, hitrejša in lepša od mame, deček pa bi o vsem v zvezi s seboj odločal brez očeta. Pri vsem tem pa mnenje obeh zelo ceni, le da si ne more »privoščiti«, da bi ga upošteval. Verjetno je zanje najbolje, da jim pustimo nabirati lastne izkušnje, če le niso preveč boleče. In - imejte jih radi, zelo radi, takšne kot so. Kajti to vodnarčki potrebujejo, saj imajo v sebi ogromno ljubezni in nežnosti, ki je ne znajo prav izraziti.

Vodnar pri igri
Vodnar je čudna mešanica samotarja in družabne osebe. Včasih ljubi samo samoto, kdaj drugič pa sploh ne zdrži brez ljudi. Če pa se okoli vodnarja zbira še toliko otrok, malemu vodnarju vedno uspe, da ostane na določeni distanci. V vrtcu vodnar nima najboljšega prijatelja ali prijateljice, čeprav so se skoraj vsi drugi otroci že razdelili v pare. Tako je bolj zadovoljen, saj ne mara stalne bližine drugih ljudi, niti najbližjih. In ne mara se prilagajati nikomur, niti prijateljem. Všeč pa mu je enako dobro poznati čim več različnih ljudi, še posebno duševno iskrivih. Mali vodnarček v vrtcu zelo rad sodeluje pri skupnih aktivnostih, čeprav se tudi tedaj zdi, kot da ne bi čisto dobro sodil v skupino. Vodnarji so pač takšni. Dečki vodnarji se najraje igrajo tehnične igrice in s stroji. Z računalnikom bi se lahko zabavali cele ure. Deklice poleg tega rade nastopajo, saj jim je všeč, če so v centru pozornosti.

Vodnar v šoli
V šoli je vodnarjem malokateri sošolec kos, saj imajo odlične zamisli, dobro intuicijo in pravo ustvarjalno inspiracijo. Imajo zmožnost logičnega, hladnega presojanja, zato so običajno dobri pri matematičnih in fizikalnih nalogah, pa tudi pri vseh predmetih, pri katerih ni potrebno pokazati veliko umetniškega, glasbenega, verbalnega ali ustvarjalnega duha. Zato so pri nekaterih predmetih daleč pred dosežki drugih učencev, pri drugih pa se komaj držijo na repu. So odlični analitiki, zmožni najti rešitev, ki ni konvencionalna. Njihov spomin je fotografski. Običajno dobivajo najboljše ocene, v socialno življenje razreda pa se težko vklopijo. Učitelji in tudi sošolci jih cenijo in občudujejo, a prava prijateljstva z njimi sklenejo le redko.

MAMA VODNAR

Mamica vodnar je izredno odprtega duha. Je nekaj posebnega in je ni mogoče ukalupiti. Je nekoliko zagledana vase in o sebi s ponosom pove, da je individualistka. Toda čeprav si je pred otrokovim rojstvom vzela veliko časa za negovanje svojega Jaza, po otrokovem rojstvu prične resnično uživati v druženju z otrokom. Pogosto si po prvem otroku zaželi še več otrok, saj spozna, da ji druženje z otroki, njihova spontanost in veselje, daje novo energijo in ustvarjalnost. Otroci svojo mamico, mladostno in vedno zanimivo, obožujejo. Za svoje otroke skrbi dobro, vendar drugače kot druge mamice. Včasih si zaradi tega prisluži opravljanje, vendar se zanj ne zmeni prav dosti. O vseh napotkih in vzgojnih priporočilih raje temeljito premisli sama in ravna po svoji glavi. Običajno so njene odločitve zaradi tega bolj pravilne, saj upošteva okoliščine in otrokovo osebnost. Z otroki najde lep stik, lastnih odločitev pa jim ne vsiljuje, saj preveč ceni duhovno svobodo. Pogosto zaradi svojih vzgojnih odločitev pride v nasprotje s partnerjem, še posebno, če je on nagnjen k bolj tradicionalni in šablonski vzgoji.

OČE VODNAR

Očka vodnar povezuje dve pogosto nasprotujoči si lastnosti - razmišlja logično in tudi intuitivno. Je izredno duhovit, zanimiv in nepredvidljiv soigralec, kot vzgojitelj pa zato včasih tudi naporen. Nanj se ne morete zanesti, da bo dojenčka v vaši odsotnosti previl (ker bo na to pozabil), zagotovo pa dojenčku z njim ne bo dolgčas. Ko se boste vrnili domov, boste morali sami poskrbeti za higieno in hrano, pa še umiriti preveč razburjenega dojenčka... Z malo večjim otrokom se je pripravljen igrati in pogovarjati ure in ure, ker obožuje otroško inovativnost. Otroci ga seveda obožujejo in vedno znova branijo pred mamico, češ, da je z očkom »stroga«. Toda dokler ne dobi svojih otrok, ga tuji prav nič ne zanimajo. Še opazi jih ne! Otroci ga včasih izkoriščajo, pa ne velikokrat, saj se zavedajo, kako dragocena in enkratna osebnost je njihov očka. Cenijo in ljubijo ga tudi zato, ker pri njem vedno najdejo razumevanje in naklonjenost, ki ju drugi odrasli nimajo. Pogosto ga jemljejo v zaščito, saj znajo ceniti tisto, kar je na njihovem očku tako enkratnega.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.