Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Horoskop - ribi (20. februar - 20. marec)

OTROK RIBI

Nežne in intuitivne
Vaš dojenček, ki tako tiho in zadovoljno leži v svojem vozičku, je nežno bitje z močno intuicijo. Zdi se, da mu je dovolj, da vas nekaj trenutkov motri z velikimi očmi, pa že ve, kako se počutite. Včasih razgali vaša občutja, še preden se jih zaveste sami. Le kako, ko pa še nima nikakršnih lastnih izkušenj? Takšne so pač ribice - kot da bi prišle iz sveta, kjer poteka komunikacija na ravni misli in ne besed. Ribice je zelo težko pretentati, pa tudi bolje je niti ne poskusiti z goljufijo, ker pretvarjanje zelo zamerijo. Iskrenost je zanje v odnosu z najbližjimi nujna. Ali so tudi same iskrene? Da, in ne. Zato, ker ribice marsikaj skrivajo tudi pred najbližjimi. Recimo, svojo občutljivost, za katero se zavedajo, da je pretirana. Ne skrivajo pa svoje ljubezni, ki je imajo zavidljivo veliko. Vsaj ne, dokler so otroci, če pa je njihova ljubezen v domačem gnezdu zavrnjena ali če je izpostavljena posmehu, lahko postanejo pretirano zaprte. Ribice so dojenček, ki ni težaven. So tihe in vodljive, ker si tako zelo želijo ugajati svojim najbližjim.

Premalo samozavesti
Ribice živijo v tesnem stiku s svojo podzavestjo, a so kljub temu zelo negotove. Ne zaupajo lastnim odločitvam. Zato jim pomagajte krepiti samozaupanje. Naj otrok ve, da je prav zaupati svojim lastnim občutkom in pomislekom, pa čeprav cel svet meni drugače. Še posebno skrbno je potrebno vzgajati dečke, saj se nežni in občutljivi težko vključijo v okolje, ki od njih pričakuje določeno mero grobosti in tekmovalnosti. Riba nikoli ne bo vodja, saj se ji upira od drugih kaj zahtevati. Na to je dobro misliti, ko jim pomagate izbirati prostočasne dejavnosti ali bodoči poklic. Ribice imajo zelo bujno domišljijo. Živijo v svojem lastnem svetu, kamor drugi ljudje nimajo dostopa. Nekateri ljudje imajo težave s sproščanjem domišljije, za ribe pa velja ravno nasprotno: strašansko težko se vrnejo iz domišljije na realna tla.

Riba malček
Ribica mnogo časa presanja. Najraje se igra sama, saj je njena igra kulisa, za katero se lahko prepusti sanjarjenju, oziroma poglabljanju v svet nezavednega. Zelo rada posluša branje, vendar je pri tem vedno v nevarnosti, da bo pomešala realnost in fantazijo. To se zgodi še zlasti v primerih, če nima priložnosti izživeti svoje fantazije kako drugače. Ribe skušajo čim več časa preživeti v lastnem svetu. Zato so v nevarnosti, da se celo preveč umaknejo v lastni svet, še posebno, če njihovo otroštvo ni posebno srečno ali varno. Ribica je kameleon. Sedaj je plesalka, potem pa že medicinska sestra. Vse vloge odigra odlično, saj je dobra opazovalka ljudi, ki jo obdajajo. Nekateri ljudje pa trdijo, da je njena intuicija v resnici plod zelo natančnega opazovanja, še zlasti neverbalnih znakov, ki jih kažemo ljudje. Posebno dobro pa ribica opazuje prav vas, svoje starše. Zato je toliko bolj pomembno, da ste s svojo ribico povsem iskreni.

Ribe pri igri
Ribice ljubijo vse vrste vodnih igric. Gibljejo se s posebno gracioznostjo in eleganco. Do gibalnih iger pa ne čutijo posebne naklonjenosti, še zlasti ne do tekmovalnih iger, saj so ribice povsem netekmovalne. Veliko raje rišejo ali kako drugače ustvarjajo, skratka, počnejo vse, pri čemer lahko sproščajo svojo domišljijo. Ljubijo svet domišljije! Lahko postanejo odlični plesalci in plesalke, saj ritem občutijo. Kadar pa prebirajo pravljice, se povsem izgubijo v magičnem svetu. Bolj ko je vsebina magična, bolj jim je všeč. Ribice so zelo odprte za vse vrste sugestij, zato se zlahka vživijo v katerokoli domišljijsko igro, še zlasti pa v igre pretvarjanja. Ribice ljubijo tudi vse vrste spektakle: gledališče, lutke, cirkus, čarovniške predstave, ulično gledališče in film. V predstavi pa uživajo samo tako dolgo, dokler ni nasilnih prizorov. So pač tako občutljive, da jih nasilje prizadene bolj kot vrstnike, povrhu vsega pa težko ločijo realnost od fikcije in zato doživljajo nasilne prizore kot prizore, ki so se v resnici zgodili. Rade se igrajo same, vrstniki pa iščejo njihovo družbo.

Ribe v šoli
Ribice imajo v vrtcu veliko prijateljčkov, saj so nežne in prijazne, vendar pa stikov nikoli ne vzpostavljajo prve. Najraje se igrajo igre, pri katerih se lahko izrazi njihova neizmerna moč domišljije. V šoli je ta njihova lastnost nekoliko manj uporabna, zato pa ribice blestijo pri učenju jezikov, pa tudi v pisanju prostih spisov in pri likovnem pouku. Slabše pa so pri predmetih, kjer je potrebno logično in analitično razmišljanje. Učitelji jih imajo običajno zelo radi, saj cenijo njihovo poštenost in poglobljenost, pa tudi pripravljenost na komunikacijo in prijaznost do sošolcev. Imajo pa ribice pogosto težave s koncentracijo. Njihove misli zlahka odplavajo v nezemeljske sfere. Zanimivo pa je, da ribice slišijo in absorbirajo vse, kar se dogaja, pa čeprav so tedaj z mislimi nekje daleč. Čeprav ribica nikoli ne postane vodja skupine, pa je vedno zelo priljubljena. Ima veliko dobrih prijateljev, saj se z nikomer ne spre.

MAMA RIBI

Mamica ribi je izjemno tenkočutna in ljubezniva. Otroci ji lahko zaupajo kakršnokoli težavo, pa jih ne bo nikoli pustila na cedilu. Preveč je sočustvujoča, da bi skrivnost izdala ali da ne bi pomagala iskati rešitve. Čeprav je sicer bolj tiha oseba, se z otroki zelo sprosti. Zelo rada se smeji. Otroke, svoje in tuje, obsipava z ljubeznijo, nežnostjo in sončnostjo, kar spravlja njenega partnerja pogosto v stanje nemega ljubosumja, saj sam ne prejme toliko. Majhni otroci svojo mamico obožujejo, večjim otrokom pa je zaradi maminega preveč odrptega in čustvenega vedenja včasih kar nerodno, še zlasti pred vrstniki. Mamici to seveda ni všeč. Ker je zelo občutljiva, jo prizadene. Njena ljubezen je sicer globoka, ni pa tako nesebična, kot je videti. Želi si namreč, da bi bila njena čustva vrnjena in če niso, se počuti zavrnjena. Ker ima zelo močno razvito intuicijo, zelo dobro čuti, kdaj jo otrok potrebuje, pa tudi, da je z njim nekaj narobe. Ko gre otroku najslabše, se kot po čudežu prikaže in mu pomaga. Ker je tudi nekoliko jasnovidna, je lahko naporna mati, saj vedno ve, kaj otrok misli, pa če to otrok izreče ali ne.

OČE RIBI

Očka, rojen v znamenju rib, se je za svojega otroka pripravljen boriti kot lev, čeprav je sicer tiha oseba, ki sebe nikdar ne postavlja v ospredje. Zdi se, da gre zaradi otrok čez svojo osebnost, a to ni povsem res – ribe so lahko tudi bojevite in napadalne, a ker napadalnost prezirajo kot orožje manj močnih, se je običajno ne poslužujejo. Očka riba o sebi sicer pogosto trdi, da je strog in nepopustljiv vzgojitelj, toda resnica je drugačna. Je topel moški in dober oče, ki v družino zelo veliko vloži, še posebno v otroke. Do otrok je res zahteven, ne pa strog. Je zelo toleranten in je pripravljen zamižati na eno oko pri marsikaterem otrokovem poskusu odkrivanja sveta, čeprav ve, da poskus ne bo uspel in da je napaka, ki bo otroka drago stala. Ve, da morajo otroci marsikaj izkusiti na lastni koži. Je pa tudi zelo sočustvujoč. Morda ravno zato ne želi otrok omejevati tam, kjer to ni nujno potrebno. Sicer pa skrbno bdi tudi nad pravo potjo svojih otrok. Veliko da na dobro izobrazbo in skrbi za otrokovo telesno ter duševno zdravje. So pa tudi trenutki, ko se umakne vase. Tedaj je bolje, če ga pustimo pri miru.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.