Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Zakaj imam v eni dojki mnogo manj mleka?

Vprašanje: Sem mati trimesečnega fantka, ki ga samo dojim. Moja težava je, da mi v levi dojki nastaja zelo malo mleka, včasih skoraj nič. Dojka je tudi veliko manjša, kar za 2 ali 3 številke. Že v porodnišnici se mi je zdelo, da na levo dojko sin ne sesa tako dobro kot na drugo. Poskusila sem že z dodatnim izbrizgavanjem s črpalko, pa mi ni uspelo stimulirati dojke. Pomislila sem, da sinu ustreza lega telesa v levo (obrnjen v isto smer, kot če bi bil na desni dojki), pa ni šlo. Kaj bi lahko bilo narobe?

 

Dojite lahko samo z eno dojko
Najprej naj vam povem, da lahko uspešno dojite tudi le z eno dojko, saj je ena dojka večinoma sposobna proizvajati dovolj mleka. Sklepam, da je bil vaš sin rojen brez poškodb vretenc, da niste leve dojke nikoli imeli poškodovane in da se je v nosečnosti razvila enakovredno desni. Potem je manjša proizvodnja mleka posledica manjše stimulacije, saj ste opazili, da otrok že od začetka slabše sesa na tej strani. Ali je bila bradavica na levi strani manjša, ploska ali vdrta? Ali ste morda opazili, da se je mleko v levi dojki sproščalo počasneje (počasnejši izcejalni refleks) kot v desni? Vse to bi lahko bili razlogi, zakaj dojenček že od začetka nerad sesa na tej strani.

Prestavite dojenčka
Sami ste že pomislili, da bi morda pomagalo, če bi otrok ležal obrnjen na isto stran, kot če bi bil na desni dojki, kar je bila odlična zamisel! Zdaj pojdiva še korak dalje: Začnite z dojenjem na desni strani in ko bo sinček sprožil izcejalni refleks in začel piti, ga prestavite z desne dojke na levo, ne da bi spremenil položaj telesa. Tako bo imel svojo glavo na vaši levi dojki, telo pa na blazini vstran od vašega levega boka, lahko pa tudi v položaju "nogometne žoge", če vam je tako ljubše.

Tudi to pomaga
Dojenčka boste lažje prepričali, da se bo dojil na manj ljubi strani, če mu jo boste ponudili, ko bo zaspan ali v zatemnjeni sobi. Včasih pomaga tudi, če ga dojite med hojo ali guganjem, ker ga bo gibanje malce zmedlo in morda ne bo takoj opazil, na kateri strani je. Verjetno pa bi bilo tudi pametno spet poseči po črpalki (čim kvalitetnejši), da še dodatno stimulirate proizvodnjo mleka.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri LLL International
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.