Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Nočno dojenje me izčrpuje

Vprašanje: Oglašam se vam v zvezi z nočnim dojenjem osem in pol mesecev starega fantka. Od rojstva je spal v zibelki in potem v posteljici. Le redko sem ga ponoči obdržala v postelji, saj je bilo premalo prostora za vse tri, jaz pa sem se morala ponoči spočiti. Fantek ni imel nič proti in se je zbujal kvečjemu enkrat ponoči. Zaspal je, recimo, ob 22. uri in se zbudil ob 4. uri, da sem ga podojila. Potem sem ga dala nazaj in je spal do približno 7. ure. Takšna je bila praksa do 6. meseca, ko pa je postal že precej težak - 11 kg, jaz pa sem imela dvakrat težave z hrbtenico. Mož je dosti pomagal, prinesel otroka in ga odnesel, vendar se mi je zdelo bolj enostavno, da otroka ne nosimo nazaj v posteljico, zvečer se mi je pa tudi enostavneje zdelo podojiti ga na veliki postelji in ga kar tam pustiti. Tako je mož odšel v drugo sobo, s fantkom pa sva ostala na večji postelji. 

Toda pojavil se je problem, saj se fantek želi dojiti vse pogosteje: ko pridem spat okoli 24. ure, pa ob 3. uri, pa ob 5., 6. in 7. uri… Posesa ravno toliko, da se priklopi in zaspi. Večkrat sem ga poskušala znova uspavati brez dojenja, pa mi ni uspelo, saj je tudi meni enostavneje ponuditi mu dojko in tako sva se oba razvadila. Menim, da ponoči v resnici ni lačen tolikokrat, saj ne pije zares, ampak se želi podojiti, ker me voha in sem blizu njega. Morala bova spet ločeno spati, saj me moti neprestano prebujanje, pa ne vem kako? Moja dilema je, ali bi morala vztrajati in mu pač ponuditi dojko kolikorkrat želi, ali se želi dojiti res samo zato, ker z njim spim in me čuti in se težko upre skušnjavi. Podnevi sva dosti skupaj, dojim ga zjutraj, opoldne in zvečer. Sam že odklanja dnevno dojenje, če je preveč zanimivih dogodkov in se ne more umiriti in piti. Nisem pa opazila vpliva dnevnega dojenja in dogodkov na nočno dojenje. Dude od 4. meseca dalje ne uporabljamo več, saj jo je začel odklanjati, morda bi jo pa spet uporabili ponoči za uspavanje? 


Resnica o nočnem zbujanju
Prav vesela sem, da je končno ena od mam napisala veliko resnico o nočnem zbujanju. Oba z dojenčkom sta res »razvajena«, ker je ponoči mnogo enostavneje ponuditi za uspavanje dojko, kot pa pripravljati čajčke ali otroka ujčkati, ker je enostavneje imeti otroka pri sebi v postelji, kot pa vstajati in ga dvigovati iz posteljice. Ni pa samo enostavneje, ampak tudi najbolj naravno. Zato so tako mame delale tisočletja in tisočletja.

Sesanje za uspavanje
Kot je to v navadi pri mamah, ki se res poglobijo v materinstvo, ste že sami pravilno opazili številne zanimivosti in našli odgovore na svoja vprašanja. Verjetno kar drži, da se proti jutru sin ne doji tako pogosto zaradi lakote (čeprav včasih dojenčki, ki se malo dojijo čez dan, nadomeščajo izgubljeno ponoči), ampak ker se je navadil zaspati z dojenjem, oziroma za uspavanje potrebuje sesanje. Ker nima v ta namen ničesar drugega (palčka ali dude), poseže po tistem, kar mu je najbližje, vaši dojki. Če ne boste spali poleg njega, se bo morda prebujal v malo manjši meri, toda, ko se bo zbudil, boste morali k njemu in ga znova uspavati.

Moževa pomoč
Če želite, lahko poskusite znova z dudko, toda ponudite mu jo najprej čez dan. Seveda boste ponoči še vedno morali vstati in mu dati dudo, ko jo bo izgubil, toda tu vam le lahko priskoči na pomoč tudi mož. Stekleničke ponoči ne bi priporočala, ne samo zaradi nepraktičnosti pri pripravi in vstajanju, ampak ker adaptirano mleko, sok ali čaj, ki se otroku nabira v ustih, ko zaspi s stekleničko, škodi zobni sklenini.
Morda bi poskusili otroka spet dati spat v posteljico ali za nekaj dni, najbolje ob vikendu, z možem zamenjati posteljo, tako da bo on spal pri sinu. Tako se boste prepričali, ali je vaša prisotnost tista, ki vodi fantka k pogostejšemu zbujanju. Če je, potem boste že imeli rešitev v rokah. Če pa se bo fantek še naprej zbujal, boste spet na začetku iskanja odgovorov.

Vsi smo v isti barki
Kot vidite sami in kakor vam bodo pritrdili nešteti neprespani starši, je zbujanje, dojenje in skrb za dojenčka ponoči kompleksna zadeva, v kateri ni enostavnih rešitev. Včasih nam pomaga prebroditi večje in manjše nočne krize le malce večje razumevanje otrokovih in starševskih vzgibov in spoznanje, da se s to težavo ubada tudi večina drugih staršev.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.