Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kako preprečiti boleče bradavice?

Vprašanje: Imam 4 leta staro hčerko. Vsako dojenje je bilo zame zelo boleče, zato sem jo dojila le 3 mesece. Tako so me bolele bradavice, da sem pogosto tiščala pest v usta, da ne bi stokala. Sedaj sem spet noseča. Želim si, da bi tokrat dojila čim dlje, da bi oba z otrokom uživala, saj je materino mleko najboljše za otroka. Vem pa, da s takšnimi bolečinami to ne bo mogoče.
Prosim, svetujte mi, kako naj negujem bradavice že med nosečnostjo.

 

Občutljive bradavice že v nosečnosti
Še dobro, da ste pri prvem otroku zdržali in dojili cele tri mesece ob tako bolečih bradavicah! Mnogo mamic ima v nosečnosti občutljive bradavice, za nekatere je to celo prvi znak nosečnosti, ki se pojavi, še preden opazijo izostanek menstruacije. Če so vaše bradavice zelo občutljive, jih bo najbrž težko utrjevati med nosečnostjo, lahko pa poskusite z nežnim svaljkanjem bradavice med prsti, potem ko ste si prsi namazali s kakršnokoli kremo.

Po porodu
Mnoge mamice imajo boleče bradavice prve dni po porodu, še posebej pri prvem otročičku, saj ta prvič raztegne materino bradavično tkivo, ko pri dojenju potegne bradavico daleč v usta. Kadar pa traja bolečina dlje kot teden dni, je vzrok zanjo največkrat nepravilno pristavljanje dojenčka ali njegovo nepravilno sesanje, na primer, spodvihan jeziček, ki drgne bradavico. Torej bodite zelo pozorni na pravilno pristavljanje. Velikokrat pa je tako nepravilno sesanje pogojeno z zgodnjim sesanjem dude ali cuclja na steklenički, zato vam predlagam, da se temu prvih 4 do 6 tednov izogibate.

Kaj pomaga?
Če je dojenje boleče le na začetku pristavljanja, si lahko pomagate tako, da daste na bradavico pred tem košček ledu, ki bo omrtvičil bradavico. Če pa ne najdete nobenega drugega vzroka kot le preobčutljivost bradavic, bi konec koncev lahko dojili tudi z nastavki, ki pa jih nerada priporočam, saj lahko povzročijo zmanjšano zalogo mleka. Morda pa boste ugotovili, da je vaša druga izkušnja z dojenjem čisto drugačna kot prva, saj se bo ta otročiček dojil po svoje, verjetno drugače kot vaša prva hči.

Ksenija Šoster Olmer, svetovalka za dojenje pri La Leche League International

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.