Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Koža na dojenčkovem penisu

Vprašanje: Pri enoletnem sinu še vedno ne morem potegniti kožice čez njegov penis. Kožica je zelo ozka in glavica se sploh ne vidi. Ali bo potrebno kožico odstraniti operativno in kdaj? Ali obstajajo še kakšne druge možnosti?


Nega kožice

Običajno je ob rojstvu kožica spolovila pri dečku prilepljena na glavico penisa s plastjo celic. V naslednjih petih letih se kožica naravno loči od glavice penisa brez naše pomoči. To pospešijo še v dobi otroštva normalne erekcije, ki raztegujejo kožo. Na splošno kožica zahteva minimalno oskrbo. V prvem letu čistimo le zunanjost kože. Nazaj jo povlečemo brez vsakršnega pritiska samo toliko, da očistimo beli sirček, ki ga imenujemo smegma.

Kaj je smega?
Smegma je skupek mrtvih kožnih celic, ki se normalno luščijo z glavice penisa in obdajajo kožico celo življenje. To lahko opravimo enkrat tedensko med kopanjem s curkom vode. Nikakor ne uporabljajmo mila, ker bo povzročalo draženje in otekanje. Po čiščenju moramo vedno potisniti kožico spet naprej v prvotni položaj. Zbirek smegme, ki ga lahko vidimo ali čutimo pod kožico penisa in leži prilepljeno nanjo, pustimo pri miru, saj se bo izluščil sam, ko se bo kožica pomaknila nazaj.

Parafimoza
Pri čiščenju ne potiskajmo kožice močno nazaj, ker se lahko zatakne in preprečuje vračanje v prvotni položaj, ker močno oteče glavica penisa, čemur pravimo parafimoza. Pri petih ali šestih letih dečka naučimo, da si sam pomakne kožico nazaj in očisti smegmo enkrat tedensko ter s tem preprečuje okužbo.

Ne pretiravajmo!
Vsekakor v naši kulturi pretiravamo s potiskanjem kožice nazaj. Dovolj je namreč, da je odprtina na glavici penisa odprta toliko, da curek seča lahko nemoteno odteka. Popoln pomik priraščene kožice nazaj se vedno zgodi naravno do pubertete.

Fimoza
Popolnoma drugo vprašanje pa je seveda preozka kožica spolovila ali fimoza. To stanje je izjemno redko in je rešljivo le z operacijo. Vsa druga obrezovanja dečkov imajo izvor v veri, kulturi naroda ali kozmetiki. Tu pa gre za odločitev staršev, ne medicinske stroke. Tveganje obrezovanja znaša približno en odstotek. Zapleti se pojavljajo v obliki kožnih okužb, krvavitev, brazgotinjenja ali zapletov zaradi anestezije same. Posledice posega so bolečine, ki trajajo lahko nekaj dni in jih posebej poslabša odvajanje seča. Zaplete zaradi okužb preprečujemo s spiranjem spolovila po vsakem odvajanju seča.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediater

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.