Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Prva spominska knjiga

Prva spominska knjiga je najlepše darilo ob rojstvu otroka!

Kako hitro se pozabi, katere predloge za dojenčkovo ime je dala mamica in katere babica, kdaj natanko se je dojenček prvič prekobalil na bok, katera igračka mu je bila najljubša pri osmih mesecih, kdo je prišel pa praznovanje prvega rojstnega dne, kako je malček rekel steklenički, ko je bil še čisto majhen... Ali ne bi bilo lepo za vedno ujeti nekaj teh sladkih spominov?

Spominska knjiga za dojenčka

Ko je pri hiši dojenček ali majhen otrok, mlada starša prav gotovo nimata nič odvečnega časa. Zato mnogi mladi starši niti pomislijo ne, da bi zapisovali drobne in večje dogodke iz otrokove najrosnejše starosti, saj so vsak dan tako utrujeni, da komaj čakajo na nočni počitek. Pa vendar... Kako hitro mine čas otroštva in kako radi se vračamo vanj! Malo večji otroci hočejo vedeti vse o svojem zgodnjem otroštvu - s katerimi igračami so se igrali, kakšne čeveljčke so nosili, kakšna je bila njihova prva posteljnina... Zgodbe o tem bi poslušali ure in ure. Ampak neverjetno, kako hitro te drobne vsakdanjosti staršem in starim staršem zdrknejo iz spomina! 

Pa ne le malo večji otroci, tudi najstniki in tudi odrasli se radi vračajo v čas prvega otroštva. Kakor da bi želeli rekonstruirati čas, ki se ga spomnijo le medlo, le v slutnji. Šele ko jim ga starši ali stari starši ubesedimo z lastnimi spomini, se zdi, da so svoja občutja in spomine povezali v dogodke, ki imajo smisel in si jih lahko razložijo. Ugodje, ki ga pri tem občutijo, je prav gotovo vredno truda ob zapisovanju in urejanju prve spominske knjige. Zakaj jim ga ne bi privoščili? Takšni spomini povezujejo odrasle in otroke s toplo vezjo ljubezni, z zavedanjem, kako radi smo jih vedno imeli in tudi - kaj vse so zanje že storili v preteklih letih. Ali ni to vredno, da bi tu in tam zapisali vrstico v prvo spominsko knjigo ali nalepili vanjo fotografijo?

Opora za starše
Kaj pa naj bi zapisali v prvo spominsko knjigo? Ne, težava ni v tem, da bi se v dojenčkovem življenju ne dogajalo nič pomembnega. Dogaja se še preveč, saj dojenček že v prvem letu zraste iz skoraj nebogljenega novorojenčka v kobacaja, ki že dela prve korake. In v naslednjem letu prične govoriti vedno več in vedno bolje, pri treh letih pa zmore že skoraj »vse« - govori, teče, sam zaspi, ujame in vrže žogo, riše... Svoje znanje mora otrok le še poglobiti in zbrusiti. V prvih treh letih, kolikor traja najzgodnejše otrokovo otroštvo, je res veliko takega, kar bi lahko zapisali. 

Prva spominska knjiga je zato zasnovana tako, da je v vsakem mesecu od rojstva do otrokovega tretjega leta opisana razvojna pot povprečnega otroka - njegov telesni razvoj, gibalni razvoj, razvoj zmožnosti komuniciranja... Nato pa je dovolj prostora, da pri vsakem mesecu pripišemo podatke o svojem otroku, izjemnem, ljubljenem in neponovljivem posamezniku. Ne gre za primerjavo povprečnega otroka oziroma tistega, kar bi otrok »že moral« znati, z našim otrokom, saj je vsak otrok neponovljivo bitje, ki ga imamo radi takšnega, kakršen je, in ne zaradi tistega, kar je že dosegel. Vsak otrok se razvija v svojem ritmu in do tega ima vso pravico. Opis razvojnih značilnosti obsega le tisto, kar je vsem otrokom skupno. Mlade starše pač zanima, kaj lahko pričakujejo v prihodnjih mesecih.

Povprečne razvojne značilnosti vsakega meseca starosti dojenčka in otroka bodo staršem dale dovolj opore, da bodo ocenili tudi, kaj je tisto, kar je vredno zapisati o svojem otroku. Poleg tega je v prvi spominski knjigi dovolj prostora za lepljenje otrokovih fotografij, prvih risbic, opise prvih smešnih dogodkov, seznama povabljencev na rojstne dni in podobno.

Kako je bilo, ko sem bil še majhen?
Komaj spregovorijo, bi otroci radi vedeli, kako je bilo, ko so bili še majhni. Prav nič jih ne obremenjuje misel, da so pravzaprav še vedno majhni. In prav imajo - zakaj pa se ne bi veselili vsakega novega koraka v svojem razvoju? Kar opazujte otroka, ki ponosno primerja svojo »veliko« dlan z majcenim odtisom dlani in podplata, ki ste ga nalepili v njegovo prvo spominsko knjigo! Fotografija njegove prve posteljice bo povod za pogovor, kako je spal nekoč in kako velik je že. In fotografija, na kateri leži ob svojem prvem medvedku, vas bo spomnila, kako drobceno je bilo nekoč njegovo telo... Otroci pa bodo svojo spominsko knjigo radi ogledovali tudi zato, ker so na vsaki strani ljubki in igrivi liki, ki spremljajo njegovo otroštvo - medvedki, pikapolonice, metulji, palčki, Božiček, domače živali...

Ljubosumje na dojenčka
Takšni spomini zapisani v knjigi in na fotografijah lahko pomagajo tudi otroku, ki se sooča z prihodom bratca ali sestrice, dojenčka, na katerega ni težko biti ljubosumen, ker pač potrebuje toliko ljubezni in nege staršev. V pogovoru ob njegovi prvi spominski knjigi mu lahko nazorno pokažemo, da je vso to ljubezen in pozornost potreboval in prejemal tudi on sam, čeprav je sedaj »večji« otrok. Morda bo otroku laže razumeti, da bo tudi bratec ali sestrica nekoč enako velik in samostojen, kot je sedaj otrok sam, da mu bo postal soigralec in družabnik. 

Če bomo prvo dojenčkovo spominsko knjigo pisali in opremljali tudi za bratca ali sestrico, bo starejši otrok lahko sproti spremljal, kako poteka razvoj bratca ali sestrice. Takšna primerjava bo dobrodošla tudi za starše, saj je prijetno vedeti, da se otrokov razvoj vedno konča enako, pa čeprav se včasih zdi, da se trenutki vlečejo v neskončnost, drugič pa, da čas drvi z neznosno hitrostjo.

Prvič na morju, prvi Božič in Novo leto...
Otroci težko razumejo dimenzijo časa - kaj je bilo pred pol leta in kaj bo čez dve leti. Živijo predvsem v sedanjem trenutku, zato je zanje tudi tako težko čakati, pa čeprav »samo malo«. Pri treh letih se zdi lansko poletje, ko smo bili na morju, neskončno daleč. Ne čudite se, če se prav ničesar več ne spominja, kot da bi sploh ne bil na morju. Saj je zanj lansko poletje res že zelo daleč. Zgodilo se je v prejšnji tretjini otrokovega življenja. Če ste stari trideset let, bi to za vas pomenilo, da se je zgodilo pred desetimi leti... 
Šalo na stran. Otrokom (in tudi odraslim) je veliko laže, če spomine obujajo ob fotografijah. Prav zato je v prvi spominski knjigi poseben prostor posvečen zapisom in fotografijam otrokovega prvega Božiča in novega leta, prvega odhoda na morje in prvih rojstnih dni. Skupno ogledovanje fotografij pogosto obudi skupne spomine, tudi tiste, ki jih vi niste ohranili, babica ali dedek, včasih pa tudi otrok, pa vas presenetijo in vam povedo še nekaj, kar vas lahko ponese v srečne čase.

Darilo otroku ali starim staršem?
Prvo spominsko knjigo pa lahko pišete in opremljate tudi skoraj na skrivaj. Morda bi jo lahko nekega dne podarili otroku kot čisto posebno darilo, ki mu bo povedalo, kako zelo ste ga vedno ljubili in koliko vam je bilo do njegove sreče. Lahko bi mu jo podarili ob polnoletnosti, ob poroki ali tedaj, ko se mu bo rodil njegov prvi otrok. 

Lahko pa je prva spominska knjiga tudi lepo darilo babici in dedku. Lepo bo, če jo boste pisali vi in jima jo podarili že izpolnjeno. Lahko pa jo podarite prazno, še neizpolnjeno. Stari starši imajo običajno več časa kot mlada družina, stika z otrokom pa si zelo želita. Morda ju bo veselilo izpolnjevati prvo spominsko knjigo. Starima staršema bo tudi v oporo zapis o otrokovem razvoju, ki ga bosta našla v knjigi, saj mnogi stari starši po dolgih letih, ko so bili sami mladi starši, že pozabijo, kako je z dojenčkom in kako se dojenčki razvijajo v malčke. Obujanje starega znanja, pa tudi spominov na lastne otroke, ki se utrinjajo ob tem, jim je v veliko veselje.

Darilo ob rojstvu
Dobra zamisel pa je tudi podariti prvo spominsko knjigo bodočima staršema ali mladima staršema. Saj ni treba, da vedno podarimo pletene copatke in dva bodija, pa tudi plišastih medvedkov se bo gotovo nabralo kar nekaj, še preden bi mlada starša utegnila kupiti prvega takšnega, ki bo po njunem okusu. Veliko bolje je biti izviren in podariti prvo spominsko knjigo, ki bo mladi družini v veselje še leta po tistem, ko bo darilo prejela. 

 
Lahko pa jo tudi naročite v naši spletni trgovini.


 

  • 08.10.09@14:00:10
    Knjigo dobila in sem zelo, zelo zadovoljna .Je lepa ,čitljiva in zanimiva.Še enkrat najlepša HVALA.
  • 22.09.09@20:37:36
    Glih kar sem prebrala,da sem dobitnica te knjige in komaj čakam ,da jo dobim.Hvala Moj malček za darilo.
  • 08.12.08@18:10:53
    Knjiga je res odlična. Lepo, pregledno je napisana, lepo poslikana. Meni se zdi boljša od tiste, ki sem jo kupila. Tako, da hitro k naročanju na revijo moj malček:)
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.