Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 4. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje
Edino merilo, da vaš dojenček dobiva dovolj hrane, je, da primerno pridobiva na teži. Če ob dojenju dojenček ne pridobiva ustrezno na teži, je potrebno otroka dohranjevati z adaptiranim mlekom. Do 6. meseca je otrok hranjen samo z mlekom. Na prehod na gosto hrano vas bo opozoril pediater.

Zdravje
Lahko se zgodi, da bo vaš dojenček prvič prehlajen. Prehlade povzroča več kot 200 virusov, dojenček pa še nima zgrajenega imunskega sistema, da bi se boril proti njim. Bolnega dojenčka vedno odpeljite k zdravniku, predvsem zaradi možnih zapletov. Pogosteje ga dojite; čeprav bo zaradi zamašenega nosu verjetno težko jedel in spal, saj se dojenčki še ne morejo niti odkašljati in usekniti. Lahko mu med podoji ponudite tudi prekuhano vodo po žlički.

Čuti in zaznava

Dojenček vedno bolje vidi barve, vedno bolje zaznava razdalje med predmeti in zaznava globino.

Telesni razvoj
Če dojenčka pridržimo v sedečem položaju, dviguje glavico. Predmete, recimo igračo, odejico ali plenico, zgrabi s celo pestjo. Predmet si ogleduje in raziskuje z usti. Zmožen si je že potegniti odejico čez obraz. Zelo rad se igra z rokami. Če mu z igračo krožimo v vidnem polju, že zmore opazovati krožno gibanje. Vidi že tako dobro, da opazuje tudi manjše predmete. 

Govor
Ko ga ogovori mamica, se odzove z gu-gu in veselim vriskanjem. Lahko se že tudi glasno zasmeji. Če ga mamica pokliče, jo išče s pogledom.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.