Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Rojstni list

Porod je za vami. Končno držite v rokah vašega otročička - in še šop pojočih čestitk in telegramov, ki se oglašajo ob najbolj neprimernih trenutkih. Šivi vas sicer še skelijo in pot na stranišče ali v kopalnico je zgodba zase, toda kaj bi to proti gori ljubkih plišastih živalic, ki vam jih pošiljajo z vseh strani. Vedno bolj si želite, da bi čim prej odšli iz porodnišnice domov. A nekaj bo potrebno pred tem še urediti: otrokovo prvo dokumentacijo, njegov rojstni list.

Zakaj je sploh potreben?

Rojstni list je prvi otrokov dokument. Zakon zahteva, da je vsak rojstvo otroka zapisano in potrjeno. Zato vas bodo v porodnišnici kmalu po otrokovem rojstvu prosili, da napišete osnovne podatke o rojstvu na poseben obrazec, ki vam ga bodo prinesli v sobo. Do tedaj bo vaš otroček označen le s številko na zapestnici, takšno, številko in zapestnico, kot jo nosite tudi vi, njegova mati. Obema so jo nataknili v prvih urah po rojstvu, še v porodni sobi. Zapestnica je prva identifikacija novorojenčka, ki še nima imena in je tedaj označen le s spolom in priimkom matere. Recimo: deklica, Ana Kovač.
Rojstni list je zelo pomemben dokument. Je uraden dokaz o človekovem obstoju; njegovi starosti, kraju rojstva, starših in državljanstvu. Z njim boste kasneje pridobivali razne druge dokumente za otroka. Rojstni list pa se uporablja tudi v zdravstvu, saj vsebuje izbrana vprašanja o zdravju mater, otrok in o nosečnosti. Ti podatki niso javno dostopni, potrebujejo pa se predvsem v raziskovalno-zdravstvene namene in so zaščiteni.

V porodnišnici

V porodnišnici boste morali dati osebne podatke, ki so potrebni za vpis v rojstni list. Zato imejte s seboj osebno izkaznico. Vprašali vas bodo po vaši starosti, kraju rojstva in izobrazbi, pa tudi po stanu: poročena, živi v izvenzakonski skupnosti, samska, ločena, vdova.
Najmanj težav boste imeli, če ste poročeni, kar pa boste morali dokazati s poročnim listom, ki ga imejte zato s sabo v porodnišnici. Če živite v izvenzakonski skupnosti, če ste samski ali če ste ločeni, bo potrebno izpeljati postopek priznanja očetovstva in dokler tega ne storite, otrok ne dobi rojstnega lista, kajti na rojstnem listu sta vpisana oba starša. In kaj, če ste še poročeni, otroka pa imate z moškim, ki ni vaš partner? Želite, da je na rojstnem listu vpisan pravi otrokov oče? Potem vas čaka postopek spodbijanja očetovstva, dokazovanja očetovstva in šele nato priznanje očetovstva. Situacija je nekoliko zapletena, seveda pa ni nerešljiva. Za natančen postopek vprašajte na centru za socialne zadeve. V vseh naštetih primerih morate postopek ugotavljanja (priznanja) očetovstva urediti čim prej, kajti brez rojstnega lista ne boste dobili drugih dokumentov za otroka.

Otrokovo ime

Za podatke na rojstnem listu boste morali navesti tudi otrokovo ime. In če ga še ne veste, ker še niste odločeni ali še niste dokončno dogovorjeni z otrokovim očetom, ki ni vaš zakonski partner? Nič hudega, saj imate 30 dni časa, da še razmislite. In se dogovorite. Izberete mu lahko dve imeni in dva kakršnakoli priimka. Ni nujno, da sta to vaš ali možev priimek, lahko sta tudi dva popolnoma izmišljena priimka. Če pa se po tridesetih dneh še vedno ne boste mogli odločiti ali dogovoriti s partnerjem, bo otroku ime določil pristojni skrbstveni organ. Pa lahko otroku določi ime le eden izmed staršev? Lahko, če je drugi starš neznan, če je pokojni, ali če kako drugače ne more izvrševati roditeljskih pravic - če recimo izgine (potrebna je prijava na policiji) ali če je v komi.
Otroku lahko izberete enak priimek in ime, kot ga ima partner ali vi. V tem primeru ni treba dodajati oznake »mlajši«, ne morete pa tu dati enakega imena in priimka, kot ga že ima otrok istega para. Ne morete imeti dveh hčera, pa obe Katji Kovač. Lahko pa ima partner iz prvega zakona že Katjo Kovač, pa enako poimenujete tudi drugo hčer v svojem zakonu; vendar pred takšno odločitvijo premislite, ali ni takšna »predzgodovina« imena preveliko breme za otroka.

Podatki, ki jih doda zdravnik

Druge podatke na rojstnem listu bo dodal zdravnik, oziroma medicinska sestra ali babica, skratka tisti, ki bo rojstni list podpisal, preden ga bo porodnišnica poslala za vpis v matično knjigo rojstev.
Po zakonu mora biti rojstni list izpolnjen in odposlan v petih dneh po otrokovem rojstvu. Toda dokument ni popoln, če se vi še niste odločili o otrokovemu imenu ali če niste poročeni, saj v tem primeru manjkajo očetovi podatki, oz. priznanje očetovstva in izjava o strinjanju z izbranim imenom in priimkom otroka. V tem primeru bo porodnišnica pač odposlala nepopolni rojstni list, vi pa ste dolžni sami poskrbeti za manjkajoče podatke. V času uradnih ur sta se starša dolžna zglasiti v 30 dneh na pristojnem matičnem uradu v občini stalnega prebivališča, da uredita vse, kar je potrebno za otrokov rojstni list. In če ste v tako slabih odnosih z otrokovim očetom, da dogovor ni mogoč? Potem obvestite pristojno službo za socialne zadeve, ki bo skušala posredovati v otrokovo korist in vam tudi svetovala, kako naprej. Vi pa, v času, ko rojstni list še ni izpolnjen, ne morete zaprositi za druge otrokove dokumente. To pomeni, da ne morete pridobiti zanj niti osebne izkaznice niti potnega lista, če bi na primer, želeli odpotovati iz države. Še več težav pa bo, če je otrokov oče izginil. Pa kar pogumno - res je, da bo pridobivanje dokumenta trajalo dlje, ni pa nerešljiv problem.

Neporočeni pari

Pa še opozorilo za neporočene pare: postopek izdaje rojstnega lista za vašega otroka lahko v nekaterih občinah traja tudi več tednov. Če se torej odpravljate na počitnice v drugo državo z dojenčkom, boste morda imeli težave, če bo postopek trajal dolgo, saj za dojenčka ne boste mogli pridobiti pravočasno pridobiti dokumenta (osebne izkaznice ali potnega lista), s katerim bo lahko zapustil državo.

Matični urad

Na matičnem uradu v občini, kjer živite, vam bodo izdali tudi kopijo rojstnega lista - »Izpisek iz rojstne matične knjige«. Za kopijo lahko zaprosite kadarkoli. Potrebovali jo boste za različne dokumente, na primer, za vpis v vrtec. Za natančen postopek, trajanje postopka in višino pristojbine izpiska iz rojstne knjige oziroma pridobitev kopije rojstnega lista vprašajte na svojem matičnem uradu - lahko tudi po telefonu.
Ko dobite uradno kopijo rojstnega lista, ga skrbno preglejte. Rojstni list je uraden dokument, toda izpolnjujejo ga ljudje, ki so včasih tudi zmotljivi. Zato pazljivo preverite ime in priimek vseh treh (otroka in staršev) in preverite vse datume, vpis otrokovega spola in uro rojstva. Na rojstnem listu je vpisana tudi enotna matična številka občana.

Napaka?

Če najdete napako, ne odmahnite z roko, ker boste lahko naleteli na težave kdaj kasneje, ampak pokličite na urad in vprašajte, kako naprej. Za večino popravkov ne bo težav, bodo pa težave, če je napaka pri priimku. Za to bo potrebno izpeljati poseben postopek spremembe priimka, pa čeprav niste vi prav nič krivi. Če pa je vse v redu, kopijo skrbno spravite.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.