Novice

Izšla je zimska otroška revija Pikapolonica!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Zima bo zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Aktualno

Bom lahko dojila?

Piše: Ksenija Šoster Olmer, svetovalka pri La Leche League International 

Na vprašanje »Ali boš dojila?« mnoge nosečnice odgovorijo: »Če bom imela dovolj mleka.« Pa tudi na vprašanje »Kako dolgo boš še dojila?« je podoben odgovor: »Dokler bom imela dovolj mleka.« Taki odgovori pričajo, da še vedno prevladuje mnenje, da je nastajanje materinega mleka odvisno od spleta srečnih okoliščin - nekatere mamice imajo pač srečo, da so obdarjene z mlekom, druge pa ne. Po katerem ključu pa naj bi se to dogajalo? Morda po genetskem, češ, da so v družini same dobre mlekarice ali po fizioloških značilnostih, pri čemer naj bi ženske z velikimi dojkami imele tudi veliko mleka, ženske z majhnimi dojkami pa malo ali nič. Toda ne prvo ne drugo ni res.

Mleka bo toliko, kolikor ga potrebuje dojenček

Resnica pa je, da sta količina mleka in uspešnost dojenja odvisna od uspešnega sodelovanja med dojenčkom in mamico. Ni pomembno, kakšna je velikost ali oblika prsi mamice, niti ni odvisno od dojilnih izkušenj njenih prednic. Nepoškodovane ženske prsi so sposobne proizvajati ravno toliko mleka, kot ga dojenček potrebuje. Dojenček s svojim sesanjem namreč vzpodbuja nastajanje mleka v materinih prsih; več in intenzivneje ko sesa, več dražljajev iz bradavic potuje v možganski privesek, kjer sprožijo izločanje dveh hormonov. Od teh je eden odgovoren prav za nastajanje mleka. V nasprotju s predstavami je prav čas, ko otrok pije mleko, ko torej prazni dojko, čas intenzivnega nastajanja mleka. Več ko mleka popije, več ga nastaja.

Ne prekinjajte dojenja!

Ideja, da če bomo preskočili obrok ali otroka nahranili po steklenički z namenom, da se bodo prsi »odpočile« in se napolnile z mlekom, nima osnove v praksi. Ker prsi brez otrokovega sesanja ne dobivajo dovolj dražljajev in vzpodbude za proizvodnjo mleka, ne le dejansko počivajo, ampak kratko malo lenarijo. Morda se v tem času v mlečnih rezervoarjih ob bradavicah resda po kapljicah nabere več tako imenovanega prednjega mleka, vendar je to mleko, ki vsebuje več vode, beljakovin in sladkorja in je dobro le za potešitev žeje in prve lakote. Ker pa mlečne žleze niso dobile ukaza hormonov za proizvodnjo gostejšega »zadnjega« mleka, ki ima več maščob, se otrok ne nasiti in potrebno mu je dodati stekleničko. Tako se kaj hitro znajdemo v začaranem krogu: otrok sesa krajši čas in prsi dobivajo manj »naročil« za novo mleko. Ponudba je manjša kot povpraševanje, zato je treba vse več dodatkov.

Ko je materinega mleka premalo

Kako rešiti tako situacijo, ko je materinega mleka premalo? Prsi lahko vzpodbudimo k povečani proizvodnji te dragocene tekočine le s pogostejšim pristavljanjem dojenčka ali, če to ni mogoče, z izbrizgavanjem mleka. Vse dojenčkovo sesanje ali vsaj največ sesanja pa naj bo pri materinih prsih. Če je stekleničk z umetno hrano že preveč, jih je treba ukinjati postopno, predvsem pa se je treba vsaj za nekaj časa izogibati dudam in dovoliti, da se otrok namesto tega potolaži ali uspava na materinih prsih. Še prej pa je pametno opustiti tudi vse neenergetske vire hranjenja po steklenički, kot so razni čaji in voda. Otrok naj žejo, tudi v vročih dnevih, poteši pri materi. Če pa ga črviči, bodite najprej pozorni na pogostejše podiranje kupčka, če pa se zdi, da čaj res blagodejno vpliva na njegov trebušček, mu ga v manjših količinah ponudite po žlički ali s kapalko.

Začetek dojenja v porodnišnici

Mnoge nosečnice skrbi, kako bo potekalo dojenje prve dni v porodnišnici. Slišale so o strogih sestrah, ki otroka tehtajo pred vsakim obrokom in po njem, o bolečih bradavicah in posledicah navala prvega mleka. Toda v večini naših porodnišnic se razmere izboljšujejo v prid prijaznim in uspešnim začetkom dojenja. Prvi podoj novorojenčka večinoma sledi nemudoma po porodu (naj bo takoj, ko mamica novorojenčka dobi na trebuh), dojenčki so lahko ob mamicah nepretrgano in imajo tako neoviran dostop do prsi. Prav pogosto dojenje v prvih dneh, ko je v materinih prsih že pripravljena bogata prva hrana- mlezivo ali kolostrum, je pogoj, da se hitro prične tvoriti pravo mleko, ki obarva prozorno ali rumenkasto tekočino v motno in kasneje čisto belo.

Nabrekle, trde in boleče prsi

Pogosto dojenje je tudi najboljša obramba pred nabreklostjo prsi, ki jo povzroči naval mleka. Ko se v materinih prsih začne tvoriti mleko, telo pošlje celicam, ki proizvajajo mleko, v pomoč dodatno kri in tekočine, kar skupaj z večjo količino novega mleka povzroči, da prsi postanejo nabrekle, polne in težke.
V normalnih okoliščinah se ta nabreklost v nekaj dneh zmanjša, če seveda dojenček pridno pije in tako preprečuje kopičenje mleka. Če pa je zaspanček, kar se še posebno rado izkaže pri dojenčkih, ki imajo poporodno zlatenico, se boste morali dodatno potruditi in ga buditi na vsaki dve uri. To bo v prid vam, kajti tako boste preprečili vozličaste, trde in boleče dojke, kakor tudi dojenčku, saj so raziskave pokazale, da je prav dojenje pomemben dejavnik pri preprečevanju in zdravljenju novorojenčkove zlatenice.

Boleče in poškodovane bradavice

Posebno pozornost posvetite pravilnemu pristavljanju v prvih dneh, saj tudi tu velja »Kar se Janezek nauči, to Janez zna.« Če dojenčka ne pristavljate prav, vas bodo bradavice bolele, pa še ranjene bodo. Pravilno pristavljanje pa bo ne le preprečilo poškodovane bradavice, ampak tudi zagotovilo, da bo dojenček pravilno pritiskal na vode ob bradavičnem kolobarju in tako dobival dovolj velike količine mleka. Nepravilno »cucljanje« bradavice, pa če še tako dolgo, lahko povzroči le poškodbe ali celo ragade, ne zagotavlja pa dostopa do zadnjega mleka, ki je pomembno za dobro rast otroka.

S čim naj se mlada mamica hrani?

Mlade mamice kakor gobe vpijajo vse informacije in ljudje jim prav radi nudijo najrazličnejša mnenja, priporočila in nasvete. Tako še posebno na področju dojenja in prav izjemno na področju prehrane doječe matere. V nasprotju z neštetimi prepovedmi, ki jih bo deležna doječa mati s strani dobrohoteče množice sorodnikov in znancev, lahko doječa mati zaužije v zmernih količinah vse, kar si želi. Izogiba naj se le nikotinu in večjim količinam kofeina, teina in alkohola. Skodelica kave in kozarček vina ali piva ne bosta vplivala negativno na dojenje, medtem ko kajenje dokazano zmanjša proizvodnjo materinega mleka, zaradi česar dojenček slabše napreduje. Kajenje v nosečnosti pa vpliva na porodno težo, saj imajo otroci kadilk ob rojstvu nižjo kot otroci nekadilk. Seveda pa se bo seveda po zdravi pameti izogibala tiste hrane, ki njej sami dela preglavice s prebavo. To so največkrat fižol, zelje, brokoli, pa tudi gobe, surova hrana (surova jajca, surovo meso). V majhnih količinah naj uživa tudi hrano, na katero je mati nekoliko alergična ali je hrana potencialno alergena - recimo, arašidi in čokolada.
Pri proizvajanju zadostne zaloge mleka je bolj kot hrana pomembna pijača. To pa ne pomeni, da se mora novopečena mamica nalivati z litri in litri mleka ali čaja. Pije naj toliko, kolikor ji veleva srce, oziroma žeja, če pa je preobremenjena z dolžnostmi nove mamice in na pijačo pozablja, naj si vsaj ob vsakem podoju pripravi kozarec tekočine.

Dobro počutje je bistveno

Ker pa seveda ljudje nismo le skupek biologije, je za uspešno dojenje velikega pomena ne le fizično, ampak tudi psihično počutje matere. Mati, ki je zaskrbljena, živčna ali v večnem strahu in negotovosti, se bo težje posvetila dojenčku in se odzivala na njegove potrebe. To dojenček še kako dobro čuti in se tudi sam odziva z več joka, ki izraža njegov strah in negotovost. Mamica, ki se ne more sprostiti, ima lahko težave s sproščanjem mleka oziroma tako imenovanim izcejalnim refleksom. Matere, ki trpijo zaradi poporodne depresije, imajo težave z dojenjem, kakor tudi s celotno skrbjo za dojenčka in zase. Če je potrebno, ne oklevajte in poiščite strokovno pomoč, predvsem pa zagotovite, da boste s svojim dojenčkom v čustveno zdravem okolju. Prav nove mamice so kljub poporodni čustveni odprtosti in ranljivosti v skrbi za svojega otročička našle moč za pot iz nezdravih in škodljivih okoliščin.
 

Če je ob vaši strani mož ali partner, naj on postane vaš ščit pred vdorom negativnih vplivov, kritik in nasprotujočih si nasvetov okolice. Njegovo zaupanje v vaše sposobnosti vam bo dalo novo moč in polet. Če vam je uspelo nekaj tako čudežnega, kot je s svojim telesom dati življenje novemu bitju in ga poroditi v svet, vam bo uspelo v svojih prsih zanj pripraviti tudi najboljšo hrano - materino mleko. Če pa boste na začetku dojenja naleteli na težave, lahko za nasvet o dojenju pogledate tudi tukaj.
 

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.