Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Naučite ga, da se opraviči

Ko vidite, kako vaš otrok udari ali porine drugega otroka, ko mu nalašč podre stolp iz kock ali grad iz mivke, gotovo reagirate in posežete v igro, pa naj se neljubi dogodek zgodi med sorojenci ali med otroci, ki so se srečali ob igri. Toda, kako reagirate?

Najverjetneje od svojega otroka zahtevate, da se opraviči, drugega otroka pa skušate nekako potolažiti. Morda od malega uničevalca tudi zahtevate, da se za nekaj časa umakne iz igre. Vaš otrok bo, zelo verjetno, pogledal soigralca izpod čela in nahitro rekel »oprosti«. Vse se zdi prav, in vendar nekaj manjka. 

schadenfreudecover_mala.jpg
Otrokom je namreč precej lahko reči »oprosti«. Veliko teže pa razumejo, kaj se je pravzaprav zgodilo, da so reagirali razdiralno, zato z opravičilom ne storijo tistega razvojnega koraka naprej, ki bi jim v prihodnje pomagal reagirati bolje.

opraviciti_se.jpg

Zato po opravičilu stopite z otrokom malo na stran, spustite se z obrazom na njegovo raven in ga vprašajte, zakaj je drugega otroka udaril, porinil, mu poškodoval igračo… Reakcija je bila impulzivna in otroci svojih impulzov še ne obvladajo dobro, toda za njo vedno stoji nek trden vzrok.

mom_talking_kid_mala.jpg

Najverjetneje bo otrok spoznal, da je bil jezen zaradi ljubosumja, morda zato, ker ima drugi otrok igračo, ki si jo želi tudi vaš otrok, ker je zgradil višji stolp ali večji grad, ker teče hitreje...

kids_fight_11_1280x720.jpg

Možno pa je tudi, da se je jeza v njem nabrala zaradi kakšnega prejšnjega dogodka med otrokoma, ki ni bil razčiščen. Lahko pa je šlo za verbalno nasilje, na katerega je vaš otrok odgovoril s fizičnim nasiljem. Pogovor in razmislek o dogodku je pomemben za vaše razumevanje dogajanja, še bolj pa za otrokov uvid vase.

two_boys_fighting_over_letters_1.jpg

Pomembno je, da otrok poleg opravičila škodo, ki jo je povzročil, nekako poravna. To lahko stori s prijaznim dejanjem. Lahko mu nariše risbo, lahko mu podari svoj drugi avtomobilček, če je njegovega uničil, lahko sestrici odnese krožniček z dvema piškotoma, če jo je porinil… Dobro je, če otroku pomagate premisliti, kaj bi razveselilo drugega. Zato, ker tisto, kar bo domislica vašega otroka, šteje za »poravnavo«, česar se domislite vi, pa lahko dojame kot »kazen« zase. Pri tem pogovoru ne gre za zbujanje krivde pri otroku, ampak za spodbujanje empatije. Ko otrok razmišlja, kaj bi bila za drugega ustreza poravnava, se uči vživljanja v drugega.

istock_000071122885_medium.jpg

Pa je res pomembno, da se otrok zna dobro opravičiti in poravnati, kar je naredil narobe? Da! Ta veščina je predvsem v njegovo korist, ker katerakoli vrstniška skupina hitro izloči otroka, ki nima osnovnih socialnih spretnosti, potrebnih za skupno igro. Otrok, ki svojih napak ne zna ali noče popraviti, postane nepriljubljen, nezaželen soigrralec. Gotovo ne bi hoteli, da vaš otrok ne bi imel nobenega pravega prijatelja niti v skupini v vrtcu, niti v šoli, niti v soseščini!
 

Preberite si še

  • Zakaj otroci morajo ven?

     Zakaj so otroci, ki se vsak dan igrajo v naravi, bolj zdravi, telesno spretnejši, bolj iznajdljivi, bistri in umirjeni?

  • Zadnje leto v vrtcu

    Vaš petletnik je v najvišji skupini v vrtcu. Pripravlja se na vstop v šolo. Ali zna vse, kar mora znati ob vstopu v šolo?

  • Nerazločen govor štiriletnice

    Otrok naj bi do četrtega leta starosti pravilno izgovarjal večino glasov in se razumljivo sporazumeval, sicer obiščite logopeda.

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.