Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

12 vprašanj o uvajanju goste hrane

Prehod iz dojenja ali stekleničke na prvo hranjenje je velik dogodek za vso družino, ne le za dojenčka. Sedaj ne bo več »le« dojenček, saj prestopa na novo stopnico razvoja. Od sedaj naprej bo jedel podobno hrano kot odrasli. Ne bo več tako zelo odvisen od mamice, od njenega mleka ali nadomestka - čeprav mu dojenja ne odtegnimo povsem še kar nekaj časa. Za dojenčka prav gosta hrana pomeni veliko spremembo. Nič čudnega, da se mladima staršema poraja toliko vprašanj!

1 Kako naj vem, kdaj je čas za gosto hrano? 

Kdaj je čas za prvo gosto hrano, boste ugotovili iz opazovanja dojenčka, po napredku njegovega razvoja in po njegovem vedenju. To pomeni, da morate počakati, da bo dojenček samostojno sedel in da bo pokazal določeno zanimanje za hrano, ki jo jedo ostali člani družine, recimo, da bo z očmi spremljal, kako nosite žlico v usta, morda pa bo celo sam pričel segati po vaši hrani. Toda ti znaki še niso dovolj - počakajte še na sistematski pregled pri pediatru, ki bo ocenil, kako zrel je vaš dojenček za uvajanje goste hrane. Nekoč so uvajanje svetovali po 4. mescu, sedaj pa večina pediatrov pomika mejo v kasnejše obdobje, po dopolnjenem 5. ali celo v 6. mesecu. Preden bo pediater dal navodilo, da preidite na gosto hrano, bo otroka temeljito pregledal, ga zmeril in stehtal in vam zastavil cel kup vprašanj o njegovem vedenju.

2 Ali je res pomembno, da dojenček že dobro sedi, ko ga pričnem hraniti?

Če bi dojenčka hranili leže, bi bil v nevarnosti, da se zaduši. Uživanje goste hrane zahteva drugačne gibe dojenčkovega jezička in pri tem drugačno dihanje kot pri sesanju, zato je sesanje leže mogoče, požiranje hrane pa ne. Še posebno, ker dojenček še ni vešč jedec. Če vaš otrok še ne sedi dobro in ga ne bi radi posadili v otroški sedež, ga lahko hranite v svojem naročju, ker ga tako lahko primerno podpirate. Ni pa to udoben položaj za tistega, ki dojenčka hrani. Bolj udobno je, če je otrok v otroškem sedežu. Včasih se zgodi, da so prvi sedeži za majhne dojenčke kar nekam preveliki. V tem primeru si pomagajte z zganjenimi brisačami ali manjšimi blazinami, s katerimi dojenčka primerno podprete in varno zagozdite. Pomagate si lahko tudi s sedežem, ki se privije na vašo jedilno mizo - ti sedeži so manjši, ker so predvideni za lahke dojenčke. Lahko bi ga hranili tudi v ležalniku za dojenčke ker ima močno oporo za hrbet, vendar le, če ga je mogoče nastaviti v zelo pokončen položaj.

3 Ali lahko hranim dojenčka s prvo kašico tudi po steklenički?

Ne! Ste imeli v mislih, da bi zelo povečali odprtinico na cuclju stekleničke, da bi ven lahko tekla tudi redka žitna kašica? Če iz kakšnega posebnega razloga tako ne svetuje vaš pediater, je to zelo slaba zamisel. Dojenček hrano iz stekleničke izsesava in požira, priteče pa mu globoko v ustno votlino. Če bi dojenčku dali kašico v stekleničko, bi se mu zaletelo, lahko pa bi se pričel tudi dušiti. Prvo hrano dojenčku polagamo z majhno žličko bolj na konico jezika, nato pa jo dojenček z jezikom odnese v usta, jo okusi in pogoltne. Tega giba, ki ga bo uporabljal od sedaj naprej pri uživanju vse hrane, pa se mora šele naučiti. Uvajanje goste hrane teče počasi tudi zato, ker se dojenček uči veliko novega: sprejemanja novih okusov, sprejemanja hrane različne temperature (materino mleko je bilo vedno enako toplo) in novega načina podajanja hrane.

4 Ali naj neham dojiti, da bo dojenček raje jedel pravo gosto hrano?

Ne. Na začetku uvajanja goste hrane dojenčki od goste hrane niso siti - hrano šele okušajo. Pogosto je ne pojedo več kot eno čajno žličko. Dojenje še vedno potrebujejo kot glavni vir hrane. Poleg tega je dojenje tudi duševna hrana, ki je dojenčkom potrebna za dober razvoj. Če bi jim dojenje povsem vzeli, bi bil dojenček prikrajšan. V naslednjih mesecih, ko bo dojenček sprejel vedno več hrane, pa lahko število podojev zmanjšate. Ob enem letu večina mamic - ki še dojijo - doji zjutraj in zvečer. Pediatri dojenje priporočajo do drugega leta, potem pa ne več, zaradi otrokovih psiholoških koristi. Sicer pa so mnenja o času za opuščanje dojenja zelo različna - nekateri ljudje menijo, da naj bo dojenček dojen, dokler želi.

5 Bo dojenček pojedel več goste hrane, če bo v času obroka lačen?

Vsi laže jemo, če smo že lačni, ampak če boste skušali dojenčka pošteno zlakotniti pred obrokom, boste dosegli ravno nasprotno. Preveč lačen dojenček nestrpno joka, se počuti zelo slabo, je nemiren, prestrašen in nekooperativen. Ne ve, kaj mu manjka, čuti pa, da vam ne more čisto zaupati, ker mu hrane ne ponujate redno in v zadostni količini. To lahko poruši njegov zdravi občutek, koliko naj poje. Zelo lačnega dojenčka je zelo težko mirno nahraniti. Zato naj dojenček za obrok ne bo preveč lačen, pač pa le malo lačen. Najbolje bo, če mu boste kot »predjed« ponudili malo dojenja ali formule, nato pa prešli na pravo hrano. Pomembno je tudi, da za uvajanje hrane izberete pravi obrok, tisti, ko dojenček še ni utrujen ali zaspan, vi pa imate dovolj miru in časa, da ga hranite. Najpomembnejše navodilo pri uvajanju goste hrane je namreč tole: Bodite potrpežljivi.

6 Kako naj vem, koliko hrane dojenček hoče?

Starši se bojimo, da bi dojenček ne pojedel dosti in zato dojenčku, ki že daje znake, da ne bi več jedel, še vedno tlačimo žličko v usta. To je zelo slabo, ker uničuje dojenčkov občutek za sitost in lakoto, uvaja pa tudi nezdrav vzorec hranjenja. Svoje doda tudi neverjetno majhna količina hrane, ki že zadostuje dojenčku. Ni si sicer težko predstavljati, da ima zelo majhen želodček, ki je hitro poln, a kljub temu mislimo, da tri čajne žličke kašice ne more biti zadosti... Najbolje je, da pozabimo na lastno prepričanje, koliko naj bi dojenček pojedel, in se obrnemo pa nasvet kar k dojenčku. Ta nam v resnici daje zelo jasne znake, če bi rad še jedel. To so: dojenček navdušeno pogoltne vsak grižljaj, ki mu ga položimo na jeziček. Z očmi zbrano sledi žlički, ki mu hrano prinaša. Če ga ne hranimo dovolj hitro - če žlica prinašalka ni dovolj hitra - postane nemiren.

7 Kako naj vem, da je dojenček že sit?

Dojenček, ki je že sit, izgubi zanimanje za hrano. Dokler je bil lačen, ga ni moglo nič zmotiti, niti pes, ki teka po kuhinji, niti ptiček na okenski polici. Ko postaja sit, ga od hrane odvrne že vsaka malenkost. Ko začuti, da ne bi več jedel, obrne glavico stran od žlice in tudi nas ne gleda več. Pogosto se že prične igrati ali raziskovati, kar lahko doseže. Če še vztrajamo s hranjenjem, se mala usta ne odprejo več, in če mu žlico še tiščimo v usta, prične jokati, napenjati hrbtenico, bočiti trebušček, kot da bi skušal oditi od mize. Ampak vi boste gotovo razumeli in sprejeli že prvi znak, da mu je hrane dovolj.

8 Ali dojenčki jedo hrano tudi ponoči?

Dokler se je dojenček dojil ali hranil po steklenički, ste ga hranili tudi ponoči. Sedaj, ko pričenja jesti gosto hrano, pa boste vzpostavili drug urnik. Ponoči se sicer dojenček še lahko doji ali pije formulo ali vodo po steklenički, hrane pa mu ponoči ne ponujamo, niti močno zredčene kašice, pomešane s formulo ne. Dojenček naj ne je kar naprej, da bi živel s stekleničko med zobmi, kot včasih vidimo. To povzroča "steklenični karies", zgodnjo zobno gnilobo, ki ne bi nastala, če ne bi dojenček kar naprej zalival zob s hrano. Tudi čez dan naj steklenička ne bo vedno med dojenčkovimi zobmi. Ponudite mu jo in spet vzemite, lahko pa je tudi na vidnem mestu, da pokaže nanjo, če bi jo rad dobil.

9 Kako topla naj bo hrana za dojenčka?

Vaš dojenček je do sedaj sesal mleko, ki je bilo tako toplo, kot je toplo vaše telo. Ta temperatura hrane bo najbolj prava tudi pri uvajanju prve goste hrane, čeprav se morajo dojenčki naučiti jesti tudi bolj hladno hrano, ker tako pač jemo. Sicer pa se bo dojenčkova hrana ohladila po naravni poti, saj dojenčki jedo tako počasi, da so zadnje žličke hrane že hladne. Posebno uvajanje hladne hrane torej ni potrebno. Preden dojenčku ponudite hrano, morate vedno preveriti, kako topla je. Pri tem imejte v mislih, da dojenčki občutijo toploto hrane močneje kot odrasli, da bi jih hitreje opeklo. Najbolje je, da si kanete malo njegove hrane na notranjo stran zapestja, tam ste približno tako občutljivi kot dojenček v ustih. Še posebno pazljivi pa bodite, če hrano pripravljate ali pogrevate v mikrovalovni pečici, ker bi se lahko ustvarile grudice hrane, ki imajo vroče jedro. Zato hrano iz mikrovalovne pečice vedno dobro premešajte in prepasirajte še z vilicami.

10 Prve žitne kašice sem kupila, sadne in zelenjavne kašice pa nameravam kuhati sama. Na kaj naj pazim?

Pri nakupu zelenjave pazite, da je zelenjava sveža in biološko pridelana - to je prvi pogoj, saj nežnemu dojenčkovemu organizmu zelo škodi vsebnost pesticidov in umetnih gnojil. (Kupljene kašice imajo nadzorovano proizvodnjo hrane, tam tega zagotovo ni.) Pomembno je tudi, da nakupljeno uporabite, dokler je sveže. Vse več strokovnjakov tudi opozarja, naj kupujemo predvsem sezonsko zelenjavo in sadje, ker je mnogo kvalitetnejše kot drugo. Pazite tudi, koliko soli dodate - najbolje je čim manj, pri prvem uvajanju pa celo nič. Nikakor pa dojenčkovi hrani ne dodajate sladkorja. Pazite tudi, da bo hrana dovolj pretlačena in razredčena, lahko z vodo, mlečno formulo ali materinim mlekom.

11 Na kaj naj pazim pri nakupu kašic?

Vedno preverite, da je kašica dobro zaprta, kar boste opazili po pokrovčku. Preverite datum proizvodnje in datum uporabnosti. Preberite, kaj piše na nalepki, da preverite vsebnost snovi in da preverite, kaj piše v zvezi s hranjenjem in serviranjem hrane. Tam piše tudi, kako dolgo lahko odprt loček hranite v hladilniku in koliko časa pri sobni temperaturi. Pomembno pa je, da dojenčka nikoli ne hranite naravnost iz originalne posodice, ker bi z žličko zanesli v kašico še bakterije iz dojenčkovih ust. Bakterije bi pričele razgrajevati hrano v lončku. Kadar ste na poti, na otroškem igrišču, na obisku... in nimate krožnika za dojenčka, odprt lonček raje zavrzite.

12 Kako hitro naj bi napredovala pri uvajanju hrane?

Pravzaprav bi morali vprašati, kako počasi naj bi napredovali pri uvajanju nove hrane! Vsak nov okus dojenčku ponujamo večkrat iz dveh razlogov - prvič zato, ker ga mora dojenček dobro spoznati, da ga sprejme, drugič pa zato, ker s ponavljanjem enake hrane lahko ugotovimo, ali ni dojenček morda alergičen nanjo. Enako kašico dojenčku ponujamo vsaj tri do pet dni. Pri uvajanju je zelo pomembno, da smo mirni in potrpežljivi - do sebe in do dojenčka. Na dneve, ko gre uvajanje slabo ali ko ste s trudom nakupili pravo hrano, jo skuhali in pripravili na krožnik, dojenček pa je potem noče več kot pokusiti, se spomnite, da bo jutri še en dan. In kadar bo dojenček udaril z malo ročico po sredini krožnika s špinačo, skušajte ohraniti smisel za humor. Kajti roko na srce - uvajanje goste hrane je frustrirajoče, počasno, izčrpujoče in precej umazano opravilo!

Pripravila: Maja Črepinšek

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.