Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Dieta proti driski pri otroku

Vprašanje: Moja hčerka je že od najnežnejše starosti nagnjena k driskam in bruhanju. Pogosto se je že čisto običajna viroza izrazila v tako hudi obliki. Zaradi dehidriranosti zaradi driske in bruhanja je bila že tudi v bolnišnici. 

Zanima me, kaj menite o dajanju kokakole in slanih palčk kot dieto proti driski, zlasti pri bruhanju? Ta nasvet sem dobila v bolnišnici in se je izkazal kot zelo učinkovit. Poleg tega je otroka tudi veliko lažje prepričati, naj poje slane palčke in popije kokakolo kot pa jedi in pijače, ki jih zdravniki običajno predpisujejo ob driski.

 
Stroga dieta ne velja več
Res so se navodila za prehrano otroka pri driski v zadnjih desetih letih spremenila. Na bolje, za otroka, za starše in nenazadnje tudi za zdravnika. Za otroka zato, ker ni več potrebna stroga dieta z neokusno prežganko, borovničevim čajem in prepečencem. Za starše zato, ker se jim ni več treba mučiti z razmišljanjem, kaj otroku še sploh lahko dajo jesti in nimajo več slabe vesti, če mu ponudijo nekaj, kar ni na kratkem spisku prej dovoljenega. Za zdravnika pa zato, ker s sprostitvijo navodil vidimo manj izsušenih in oslabelih otrok s prenizkimi vrednostmi krvnega sladkorja in mineralov, ki predpisane diete niso marali uživati. Ugotovi1i so namreč, da gredo driske, ki jih največkrat povzročajo virusi, svojo pot, ne glede na dieto. Virus se mora pač izločiti iz prebavil. Otrok, ki je že zaradi same bolezni neješč, bo ob neokusni dieti še bolj oslabel in se tako proti bolezni še težje boril. Trajanje in težavnost bolezni nista ob dieti nič ugodnejša, le otrok ob dieti bolj shujša.

milupa_lf.gif

Preprečite izsušitev
Otrok, ki z drisko in bruhanjem izgublja tekočino, se obnaša kot roža: upogne se in je videti žalostno kot prazna vreča. Ko mu uspemo ponuditi dovolj tekočine, se zravna in spet postane živahen, čvrst. Zato je osnovna naloga staršev, da otroku ponudimo dovolj tekočine in tako preprečimo izsušitev. Idealno je, da tekočini dodamo glukozo in minerale, kar je v najugodnejšem razmerju mešano v že pripravljenih praških, ki jih za tako imenovano rehidracijo otroka lahko kupimo v lekarni. Ker pa zaradi slanega okusa te tekočine nekateri otroci odklanjajo, se je v praksi izkazala coca-cola kot uspešen nadomestek. Kozarec te sicer med starši nespoštovane pijače pustimo na zraku uro ali dve, da iz nje izhlapijo mehurčki, ki napenjajo oboleli želodec. Otroku, ki bruha, jo vsakih pet ali deset minut ponujamo po požirkih ali žlici. Otroku, ki ima drisko, pa jo dajemo v obilnejših odmerkih. Tudi druge sestavine v njej ustavljajo drisko.

Prehrana otroka z drisko
Prehrana otroka z drisko - v kolikor hrano prve dni bolezni sploh zaužije - naj bo lahka, to je nemastna in nesladka. Namesto da ga silimo s tudi sicer nezdravim pečenim krompirčkom, mu ponudimo kuhan, blago slan krompir v kosih, namesto pečenke pusto meso iz juhe, namesto mastnih omak kuhan riž in testenine ter zelenjavne juhe, namesto smokijev bobi palčke in Albert kekse in tako dalje.

Ajda Cimperman, dr.med., spec. pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.