Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Adaptirano ali kravje mleko?

Vprašanje: Sem mamica desetmesečne deklice in zelo me zanima, kakšna je doktrina na področju dajanja kravjega mleka dojenčkom. Svoji deklici dajem delno prilagojeno mleko, saj sem nekje prebrala, da kravje mleko nima ustreznega razmerja med maščobami, beljakovinami in sladkorji ter zato ni primerno za dojenčke. 

Odločena sem dajati delno prilagojeno mleko otroku do dopolnjenega prvega leta starosti. Moja mama me prepričuje o nasprotnem. Zdi se ji, da je to le reklamna poteza proizvajalcev, ki na ta način dobivajo denar od naivnih potrošnikov, saj so cele generacije zrasle (med njimi tudi jaz!) na kravjem mleku in nam danes »nič ne manjka.« Kako je s tem?

 


Prvih dvanajst mesecev

Če mamica otroka ne doji, priporočamo za hranjenje otrok do starosti dvanajst mesecev prilagojene vrste mleka. Narejena so sicer na osnovi kravjega mleka, vendar so razmerje med hranilnimi snovmi, minerali in vitamini približali razmerju v materinem mleku, kolikor je to po današnjem znanju mogoče.

Alergije so v porastu
Res smo cele generacije zrasle na kravjem mleku, vendar se je v času ene ali dveh generacij močno povišala tudi pojavnost najrazličnejših vrst alergij med prebivalstvom. V prvem letu starosti sta najpogostejši prav alergiji na kravje mleko in jajca. Otrok ima v tem obdobju še nezrela prebavila, ki prepuščajo alergene neselektivno. S pravilno prehrano skušamo preprečiti razvoj alergije ne le na to živilo, ampak zaradi poznanega sproženja tudi drugih alergijskih reakcij z enim alergenom tudi na druge alergene. 

Preobremenjevanje otrokovih ledvic

Pravilno razmerje med hranilnimi snovmi in minerali omogoča tudi normalno delovanje otrokovih ledvic, ki bi bile sicer preobremenjene z minerali kravjega mleka.
To so razlogi, da prvih dvanajst mesecev kravjega mleka ne priporočamo.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

  • 27.08.09@14:47:37
    Pozdravljeni !
    Tudi meni se poraja nekaj vprašanj. Moj sedemmesečnik se je do 4. meseca dojil, po potrebi pa sem mu dodajala Aptamil (tako so mi priporočali že v porodnišnici). Ob dopolnjenem četrtem mesecu je začel odklajati tako adaptirano mleko (poizkusili smo Aptamil, Hipp, Milumil), kmalu pa je žačel odklanjati tudi moje mleko in želel jesti izključno gosto hrano. Otroku bi želela kljub temu nuditi mlečne izdelke, pa ne vem katere lahko (sir, jogurti, morda mleko v prahu ?) predvsem me zanima mleko v prahu, ki ga videvam na policah za otroško hrano, vendar na škatli ni razvidno, kdaj ga lahko začnem otzroku dajati. Vaš odgovor ali morda izkušnja katere od mamic bi mi prav prišla.
    l.p. Ajnat
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.