Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Otrok noče jesti sadja in zelenjave

Vprašanje: Čeprav se zavedam pomena zdrave prehrane in čeprav vsa naša družina je zdravo, naš štiriletni sin ne poje nič zelenjave in nič sadja. Še sadnih sokov noče piti. Niti sadnega jogurta ne poje, niti tortice s sadjem. Od predelanega sadja je samo povsem gladko marelično marmelado. 

Imam še enega sina, ki je star šest let in je vse po vrsti. Oba otroka sem vzgajala in hranila enako. Kaj je vzrok, da nekateri otroci ne jedo sadja in zelenjave? Kakšne posledice ima to lahko dolgoročno, recimo, na rast kosti ali zob? Kaj naj mlajšemu sinu ponudim? 

Prosim, ne recite mi le, naj vztrajam, ker to že počnem in tudi še nameravam, toda ker otrok v resnici ne poje ničesar, česar noče, moram iskati tudi vzporedne rešitve. 


Možni vzroki
Prehrambene navade, ki jih je otrok osvojil prvi dve leti, se ohranjajo še nekaj let. Težave pri hranjenju otroka med drugim in petim letom so običajno posledica siljenja otroka z določeno hrano in pa skrbi, če otrokove prehrambene navade odstopajo od standardov. Otrokova negativna reakcija sledi stresu ob obroku. Uspeh je odvisen od obnove odnosa med otrokom in starši. Drugi možni vzroki so: neredni obroki, hitenje ob obroku, bodisi s strani staršev ali otroka, odklanjanje hrane s strani drugih članov družine, neokusna in na pogled neprivlačna hrana. Vaš zgled je očitno dober, torej je najverjetneje vzrok v siljenju otroka z določeno hrano, kar je privedlo odnose do začaranega kroga.

Rudninsko-vitaminski dodatki
V sadju so pomembne rudnine in vodotopni vitamini, otrok naj bi pojedel dva do štiri sadeže na dan. V zelenjavi so rudnine (tudi železo) in vitamini skupine B, otrok naj bi je pojedel dve skodelici dnevno. Otroci, celo dojenčki, izbirajo hrano tako, da je v intervalu nekaj dni uravnotežena. Pomemben je torej bogat izbor skozi daljše obdobje. Pomanjkljivo uživanje sadja in zelenjave skozi daljše obdobje skušajte nadomestiti s polnovrednimi žitaricami, oreški in mesom. Ker pa s temi hranili ne boste mogli nadomestiti karotenoidov (vitamin A) in vitamina C, ki ga s toplotno pripravo hrane uničimo, svetujem, da otroku dodajate enega od kvalitetnih rudninsko-vitaminskih dodatkov.
Sodobni načini gojenja sadja in zelenjave, pri katerih je zemlja nadomeščena s posebnimi raztopinami, ki omogočajo zelo hitro rast plodov, namreč ne omogočajo vgrajevanja rudnin in vitaminov. Zato tako sadje in zelenjava pravzaprav predstavljata le vir ogljikovih hidratov in vlaknin, potrebnih rudnin in vitaminov pa ne vsebujeta v zadostni meri.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.