Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Alergija na jajca ali lecitin pri otroku

Vprašanje: Sem mamica osemmesečnega sinka. Rodil se je kot zdrav otrok. Pri treh mesecih je bil prvič cepljen. Žal to cepljenje ni ostalo brez posledic. Po cepljenju je doma pomodrel. V bolnišnici sva potem ostala teden dni. Ugotovili niso ničesar. 

Za preventivo so naju na nadaljnja cepljenja naročili na ljubljansko Pediatrično kliniko. Ugotovili so, da je po cepljenju dobil alergijo na jajca (lecitin). Ne sme jesti nič, kar vsebuje jajca ali lecitin. Ti dve sestavini pa sta žal v mnogih proizvodih (piškotih, čokoladi, testeninah). 

Priporočali so nama tudi hipokalcenično dieto (mleko). Diete se držim tudi jaz, ker ga še dojim. Doma sem se sicer že navadila pripravljati vso hrano brez jajc, težave pa so, kadar jemo izven doma. 

Mi lahko svetujete kakšno dieto? Mi lahko napišete šifre, ki jih tovarne uporabljajo za lecitin? Na marsikateri etiketi so meni neznane šifre ali pa preprosto piše »emulgator«. Kaj naj moj sinek je, da bo zrasel v krepkega, zdravega mladeniča?

 


Kupujte v trgovinah z zdravo hrano
Lecitin je pogosta sestavina hrane, zato vam verjamem, da večkrat težko najdete ustrezen proizvod. Neredko so sestavine živil označene pomanjkljivo in vsako podrobnejše spraševanje imenujejo »tovarniška skrivnost recepture proizvoda«. Zato vam svetujem, da v dvomljivih primerih kupujete v trgovinah z zdravo hrano, kjer vam večinoma prodajalci že vedo svetovati pri nakupu, pogosto tudi po ustnem izročilu mater s podobnimi težavami. Ker je bil deček že na Pediatrični kliniki, se lahko obrnete po pomoč tudi k tamkajšnji dietetičarki.

Verjetno bo minilo
Človek se vsemu privadi, še lažje, če se zaveda, da bi napaka lahko škodila. Naj vam v tolažbo povem, da velika večina alergij te vrste mine v prvih dveh letih in otroci nimajo nobenih nam znanih posledic.

Ajda Cimperman, dr. med., specialist pediatrije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.