Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Težave z uvajanjem goste hrane

Vprašanje: Pišem vam zaradi težav s hranjenjem svoje 9-mesečne hčerkice. Naj povem, da se nisva dojili (na dojki je kar spala, poleg tega imam vdrte bradavice in niti z nastavki ni šlo), moje mleko je pila dober teden, potem pa ga je zmanjkalo. 

Začeli sva z umetnim mlekom. Moj problem pa je uvajanje goste hrane, saj hčerka uživa le sadne kašice (kupljene, domače pa morajo biti močno pretlačene) in mlečne izdelke kot so pudingi, sadne skute ipd. Ne more pa zaužiti nič toplega in nič malo gostejšega, na primer, domač puding, razne pireje, čokolino, tople mesno-zelenjavne kašice (ki so zelo redke), kaj šele otroški piškot. Celo ko sem razmočila piškote, ni šlo. Kadar ji ponudim kaj od naštetega (po žlički, male merice), začne kašljati, se daviti, včasih jokati, nato pa se ji privzdigne, da se vsa strese, in vse izbruha. Včasih zraven izbruhne še del prejšnjega obroka.

Sin ni imel takšnih problemov; pri šestih mesecih je jedel »vse«, kar je pač priporočljivo in dovoljeno, hčerke pa ne morem navaditi na pestrejšo prehrano. Zobka nima še nobenega. Tudi sin je dobil prvi zobek šele pri 11. mesecih, a je vseeno normalno jedel kašice. 

Pediatrinja temu problemu ni posvetila posebne pozornosti. Svetovala mi je celo, naj hčerki razrežem meso na drobne koščke, pri čemer se je zgodba seveda ponovila, saj niti pireja ne spravi po žrelu, mene pa ta neješčnost le skrbi, saj ima hči zelo enoličen jedilnik (2-3krat dnevno umetno mleko, kakšen puding in sadna kašica – in to je vse). 

Sicer deklica deluje zdravo, je živahna, meri 68 cm in tehta 7400 g, tako da je malo pod povprečjem. Kaj bi lahko bil vzrok za to in kaj mi svetujete?

 


Otroci so radovedni

Znani ameriški pediater dr. Brazelton je devetmesečne otroke poimenoval »jedrske elektrarne«. To je namreč obdobje velikega zagona v motoričnem razvoju otroka, ki ga običajno spremlja korak nazaj v spanju in prehranjevanju. Tudi obroki namreč niso izvzeti iz tiranskega dokazovanja novih gibalnih možnosti. Izkoristite otrokove prstke in njeno radovednost! Vsakič ji pustite na mizi nekaj mehkih koščkov zdrave hrane, torej beljakovin (rumenjak, sir, meso), žitaric, sadja in zelenjave. Prav rada bo sama izbrala in se nahranila.

Ne silite jo
Morda vam bo vmes dovolila, da jo pitate z žličko, ali pa tudi ne. Ko se bo začela zibati v stolčku in nehala jesti, vam bo s tem povedala, da ji je dolgčas. Vzemite jo ven iz stolčka za hranjenje in je ne silite več s hrano. Obrok lahko mirno dokonča s stekleničko. Pa tudi med obroki je potem ne hranite. S tem ji boste privzgojili reden urnik, pojedla bo takrat, ko ji boste ponudili.

Samostojna hoče biti!
Na splošno je prehod v drugo leto obdobje, ko skuša otrok prevzeti nadzor tudi nad svojim hranjenjem in čim bolj ga starši silijo, tem manj so uspešni. Naj vas ne bo strah – v tej starosti se otrokova lakota umakne igri draženja staršev. V daljšem obdobju enega meseca kljub občasnemu odklanjanju nekaterih vrst hrane vendarle poje vse, čemur rečemo uravnotežena prehrana. Ugotovili so, da je za tako hrano potrebno bore malo v drugem in tretjem letu življenja: dobrega pol litra mlečnih izdelkov, 60g beljakovin z železom (meso, jajce) ali žitaric obogatenih z železom, 30g svežega sadja ali sadnega soka in multivitaminski pripravek, ki pokrije odklanjanje zelenjave. Ko obdobje odklanjanja mine, vitaminski pripravki niso več potrebni.

Otrok je zdrav
Brez občutka zanemarjanja otroka torej predelajte in sprejmite v sebi ta čustva, ko je otrok odklonilen in zahteva samostojnost. Menim, da vam je otrokova zdravnica s svojo ravnodušnostjo do tega vprašanja želela povedati prav to – otrok je zdrav, dajte mu čas in možnost razvoja po svoji poti.

Ajda Cimperman, dr. med. specialistka pediatrije

  • 08.10.08@09:17:46
    LEP POZDRAV:
    TUD MENE ZANIMA NEKAJ GLEDE PREHRANE.....IMAM SINEKA STAREGA 5 MESECEV IN NEKAJ DNI,. DOJILA SEM GA MESEC DNI, NATO SVA MORALA ZAČETI Z ADAPTIRANIM MLEKOM, DALA SEM MU APTAMIL. SINEK ZELO RAD JE IN NORMALNO. POJAVI PA SE EN PROBLEM , KI SE JE ZAČEL POJAVLJATI PRED MESECEM IN POL. VČASIH KO MU DAM FLAŠKO, JOKA ZRAVEN KADAR JEVA, VSEENO PA VSE POJE. VČASIH ČEZ DAN PA MI STEGUJE NOGE IN SPUŠČA ČUDNE ZVOKE. KAKA NORMALNO SKORAJ VSAK DAN, VČASIH TUD 2 KRAT NA DAN. ZDAJ PA ME ZANIMA KAKO VEŠ , KADAR OTROKA BOLI TREBUŠČEK? KER DRUGAČE JE ON DOBRE VOLJE , JE NORMALNO, AMPAK NEVEM ZAKAJ STEGUJE NOGE IN SPUŠČA GROZNE ZVOKE....ALI JE TO TRMA, DA BI GA VZELA V NAROČJE...NEVEM NO, KER DRGAČ NI RAZVAJEN FANTEK, ALI TO PAČ POČNE KAR TAKO....
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.