Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Ovseni napitki – kateri je dober zame?

Ovseni napitki so marsikomu, ki mleka ne pije ali ne sme piti, odlično nadomestilo. Priljubljeni so med ljudmi, ki imajo laktozno intoleranco in med tistimi, ki imajo alergijo na mleko, med vegani in med ljudmi, ki se po uživanju mleka ne počutijo dobro.

Na trgu je veliko ponudbe različnih ovsenih napitkov. Kaj vsebujejo in kako koristni so zdravju, so preverili strokovnjaki MIPORja in rezultate objavili na spletnem portalu www.potrošnikovzoom.si. Pregledali in ocenili so 17 ovsenih napitkov.
Enajst izdelkov so ocenili z oceno »dobro«, pet »povprečno« in enega »pomanjkljivo«, ker je imel ni dodane aditive.

Kaj vsebuje ovseni napitek?
Ovseni napitki so sestavljeni iz ovsa in vode z dodatkom soli ter sončničnega olja. Dva izdelka med ocenjevanimi vsebujeta dodane vitamine (D2, B12), trije kalcij in trije topno prehransko vlaknino inulin. Vsi pa vsebujejo sladkor, ki ga je pri nekaterih toliko, da zasveti na prehranskem semaforju rdeča luč.
V povprečju ovseni napitki vsebujejo več sladkorja kot mleko, ki vsebuje okoli 4,7 grama naravno prisotnega sladkorja, laktoze. Sladkor v ovsenih napitkih ni dodan. Med predelavo se sprosti iz ovsenih zrn, a ga vseeno opredeljujemo kot prosti sladkor, kar pomeni da sme njegov vnos znašati manj kot 10 odstotkov energijskega vnosa dnevno.

S kozarcem ovsenega napitka lahko popijemo za skoraj pet kock sladkorja.

Pozor! S kozarcem (250 mililitrov) napitka v telo vnesemo tudi do 19,2 grama sladkorja kar je enako skoraj petim kockam sladkorja (1 kocka = 4 grame), oziroma 3,8 odstotka dnevnega energijskega vnosa za povprečno osebo, ki dnevno porabi okoli 2000 kcal.

ovseni_napitki_tabela.JPG

Koliko sladkorja vsebujejo posamezni izdelki?
Ovseni napitki vsebujejo od 3,9 grama (Provamel) do 7,7 grama (Bio zone – rumeni in Riso Scotti) sladkorja na 100 mililitrov napitka. Napitkoma Bio Zone – rumeni in Riso Scotti na prehranskem semaforju za sladkor zato zasveti rdeča luč, kar pomeni, da sta primerna le za občasno uživanje. Ostalim zasveti oranžna luč, kar pomeni, da jih moramo uživati zmerno.

Ni enakovredno nadomestilo mleku
Če mleko v prehrani nadomeščamo z rastlinskimi napitki, tudi ovsenim, se moramo zavedati, da s tem v telo vnesemo tudi več kot 10-krat manj beljakovin kot z enako količino kravjega mleka. Pregledani izdelki vsebujejo od 0,3 do 1 grama beljakovin na 100 mililitrov, kravje mleko pa vsebuje okoli 3,3 grame. Izdelke z enim gramom beljakovin so ocenili kot povprečne (Bio zone – beli, The original Oatly in Isola Bio), ostale pa kot pomanjkljive oziroma nezadovoljive.
Za vsebnost soli, maščobe in nasičenih maščobnih kislin vsem pregledanim izdelkom na prehranskem semaforju zasveti zelena luč. Vsebujejo namreč le okoli 0,1 grama soli na 100 mililitrov in od 0,5 do 1,6 grama maščobe, kar je podobno kot posneto oziroma delno posneto kravje mleko, le da gre pri napitkih za večji delež nenasičenih maščobnih kislin.

Izdelki z več ovsa so bolj kalorični.

Energijska vrednost napitkov se giblje med 35 kcal (145 kJ) in 54 kcal (226 kJ) na 100 mililitrov, k višini pa največ pripomore delež ovsa v napitku (od 10 do 16 odstotkov), izdelki z več ovsa so bolj kalorični.

Ni primerno za prehrano dojenčkov
Na nekaterih izdelkih je napis Ni primerno za prehrano dojenčkov, saj ovseni napitki ne vsebuje dovolj hranil, da bi lahko bili alternativa materinemu mleku ali dopolnilni prehrani dojenčkov.

ovseni_napitki_tizdelki_1.JPGovseni_napitki_tizdelki_2.JPG

ovseni_napitki_tizdelki_3.JPGovseni_napitki_tizdelki_4.JPGovseni_napitki_tizdelki_5.JPG
Aditivi so le v enem izdelku
Oves vsebuje topno prehransko vlaknino beta-glukan, ki ima dobro sposobnost želiranja in povečanja viskoznosti ter stabiliziranja emulzije v vodnih raztopinah. V pijačah zato lahko nadomesti običajne zgoščevalce in stabilizatorje, kot so pektin, gelan gumi in rožičeva moka, ki so, na primer, dodani izdelku Valsonia.

Ovseno mleko ima usedlino, ki vsebuje hranilne snovi, 
zato ga pred uporabo vedno pretresite.

Ovseni napitki kot vir prehranske vlaknine
Ovseni napitki so dober vir prehranskih vlaknin, vendar pazljivo pa pri količini, saj preveč prehranskih vlaknin lahko povzroči prebavne motnje.

Velike razlike v ceni
Za en liter ovsenega napitka odštejemo od 1,15 do 2,99 evra, vendar ni nujno da je dražji izdelek tudi boljši. Cene napitkov so odvisne od proizvajalca in od mesta nakupa, razlika pri različnih trgovcih pa je celo en evro, kar ni zanemarljivo v primeru, če smo večji porabniki ovsenih napitkov.

Tetra Pak po uporabi stisnite in odvrzite v rumeni smetnjak, s čimer omogočite recikliranje in izdelavo novih izdelkov, kot so papirnati robčki, brisače, toaletni papir, lepenke, kartonaste embalaže in podobno

Vir: potrosnikovzoom.si

 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.