Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Zobje v nosečnosti

Piše: Sanja Lucija Pečnik, dr. dent. med.

Še do nedavnega smo zobozdravniki v svojih ordinacijah obravnavali nosečnice prav tako kot vse ostale paciente. Nudili smo jim klasične konzervativne metode zdravljenja in njihovemu oralnemu zdravju nismo posvečali posebne oziroma dodatne pozornosti. Reklo, da stane vsaka nosečnost nosečnico vsaj enega zoba, pa je žal prešel kar v ljudsko modrost. Vsekakor omenjena trditev ni resnična.

Danes obiski nosečnic v zobozdravstvenih ordinacijah ne smejo biti in tudi niso več tabu. Zobozdravniki smo namreč dolžni nad pacientkami v času nosečnosti bdeti še prav posebno skrbno, jih opozarjati na spremembe, ki nastanejo zlasti na dlesnih v tem čudovitem obdobju, in jim ob tem nuditi vso strokovno podporo in pomoč, da se morebitnim težavam izognejo v kar največji možni meri.

Kdaj k zobozdravniku?

Najpravilneje je, če nosečnica že pred zanositvijo redno obiskuje svojega zobozdravnika in poskrbi, da je njeno zobovje sanirano in zdravo, da se zaveda morebitnih težav, ki lahko nastanejo zaradi hormonskega neravnovesja in se s svojim zobozdravnikom pomeni o pravilni higieni ustne votline, ki mora biti v tem obdobju še prav posebno temeljita, saj so dlesni običajno močno nabrekle - edematozne, krvaveče in boleče ter so lahko vstopno mesto za številne mikroorganizme.
Velikega pomena je čimprejšnje obvladovanje in zdravljenje infekcij v ustni votlini, da se le te ne razširijo po krvnem obtoku skozi posteljico - placento tudi v razvijajoči se plod, ki je zlasti v prvem trimesečju, ko poteka intenzivna tvorba organov - organogeneza, še zlasti v veliki nevarnosti.
Ginekologi in zobozdravniki smo si edini, da je najboljše opraviti zobozdravniške posege v drugem trimesečju nosečnosti, če je le to mogoče, v prvem trimesečju ter v drugi polovici tretjega trimesečja pa naj bodo posegi pri zobozdravniku le v nujnih primerih.

Nosečniški gingivitis 

Zobozdravstvene težave v času nosečnosti so precej običajne. Najpogostejši je nosečniški gingivitis, pri čemer so dlesni značilno pordele in nabrekle, lahko zmerno krvavijo in so občutljive ter celo boleče. Vneta dlesen izgubi videz normalne strukture. Že zgodaj se pojavi krvavitev na blago lokalno stimulacijo. Večinoma je vnetje v tej fazi omejeno na marginalno dlesen ter medzobno papilo brez nastanka obzobnih žepov. Če pa je dlesen že močno vneta in nabrekla, se formirajo lažni - psevdo žepi. V kolikor je vnetje kronično, se pojavljajo občasno akutne in subakutne oblike, nezdravljeno vnetje pa vodi v nastanek periodontitisa, ko so prizadeta vsa obzobna tkiva (poleg dlesni še periodontalni ligamenti, cement in alveolarna kost).
Vnetje dlesni se običajno pojavi v drugem mesecu nosečnosti in se v teku nosečnosti stopnjuje. Vrh doseže nekako v osmem mesecu. V drugem mesecu se namreč močno poveča nivo cirkulirajočih hormonov estrogena in progesterona v krvi, ki svoj maksimum dosežeta v predzadnjem mesecu nosečnosti in nato upadeta. Tako govorimo o direktni povezavi - korelaciji med nivojem obeh omenjenih hormonov in stopnjo nosečniškega gingivitisa.

Ustna higiena 

Študije so tudi pokazale, da obstaja povezava med bakterijami v obzobnih tkivih in nekoliko spremenjenim imunskim odgovorom na plak - zobne obloge v času nosečnosti. Tematika je silno zanimiva, trenutno poteka več študij z namenom dognati in razumeti, kaj vse se natančno dogaja v tem obdobju.
Dokazano najboljši sistem, ki se pomaga izogniti in omiliti omenjene težave, je odlična ustna higiena, ki jo dosežemo z večkrat dnevnim umivanjem oziroma skrbnim ščetkanjem zob in vsaj enkrat dnevnim nitkanjem obzobnih prostorov. Priporočljiva je tudi uporaba ustnih vod ali grgranje slane vode. Hkrati se bomo na tak način izognili tudi nastanku zobne gnilobe - kariesa. Da bi se kariesu izognile, naj nosečnice uživajo tudi manjšo količino sladkorjev oziroma naj uporabljajo preparate, ki vsebujejo aminfluoride.

Kontrola zobnih oblog

Vsekakor je na prvem mestu svetovano redno kontroliranje plaka - zobnih oblog pri zobozdravniku, ki bo nosečnicam očistil tudi morebitni zobni kamen, ki dodatno kvarno vpliva na vnetje dlesni. Tako bo hkrati omogočeno lažje vzdrževanje ustne higiene. V kolikor pa bi bilo potrebno izvesti tudi luščenje in glajenje korenin, se to priporoča najprej v drugem tromesečju nosečnosti.

Lokalni anestetik da ali ne?

Ali lahko nosečnica prejme lokalni anestetik za nebolečinsko delo v zobozdravstveni ordinaciji? Danes je najpogostejše uporabljani lokalni anestetik v zobozdravstvu lidokain, ki je nadomestil v preteklosti močno uporabljan anestetik novocain, kateremu je bilo pripisanih mnogo alergičnih reakcij in stranskih učinkov.
Po priporočilih ameriškega združenja za zdravila (AHFS) je potrebna velika mera previdnosti pri uporabi lokalnih anesetikov v času nosečnosti, saj injicirani anestetik lahko prehaja skozi placento. Pa vendar so količine in koncentracije lokalnih anestetikov, prejetih v zobozdravniških ordinacijah, sorazmerno nizke in po številnih študijah naj ne bi direktno kvarno vplivale na razvijajoči se zarodek.

Rentgensko slikanje zob

Slikanje vseh zob sodi med diagnostične postopke, ki jih zobozdravniki nujno potrebujemo pri svojem delu. Iz takoimenovanega ortopantomograma ugotovimo stanje zob in obzobnih tkiv, morebitno prisotnost cist, tumoroznih sprememb, strukturo kosti, anatomske posebnosti, količino obzobnega tkiva in podobno. Tak rentgenski posnetek je pomemben tudi za primerjavo med obstoječim stanjem in morebitnimi spremembami, ki bodo šele nastale. Približna radiacijska doza, ki jo pacient ob tem prejme, znaša 3 milireme. In kaj pomeni doza treh miliremov? To je doza, ki je ekvivalentna štirim dnem izpostavljenosti soncu. Razširjene nacionalne študije o izpostavljenosti rentgenski radiaciji, narejene leta 1983, kažejo, da je vpliv radiacije na kongenitalne anomalije in na razvoj nevarnih-malignih sprememb otrok ob prejeti omenjeni dozi, praktično zanemarljiv. Še dodatno pa zumanjšuje prejeto dozo zaščitni svinčeni predpasnik, ki je del obvezne opreme v rentgenskih laboratorijih.
Med samo nosečnostjo rentgensko slikanje večina zobozdravnikov zavrača, v kolikor le to res ni nujno potrebno. S tem, ko se opravi slikanje zob v času pred zanositvijo, se zmanjša potreba po morebitnem rentgenskem slikanju v času nosečnosti, ki predstavlja bistveno večje tveganje, kot je v času pred nosečnostjo.

Opozorite zobozdravnika!

Za zaključek naj poudarim, da je najpomembejši vidik, vstopiti v nosečnost z zdravimi in saniranimi zobmi, kar pomeni minimalno potrebo po ustreznem zobozdravstvenem zdravljenju v času nosečnosti in s tem minimalno tveganje za težave in zaplete s strani oralnega zdravja v tem času. 
Vsekakor pa naj nosečnice vselej na svoje stanje opozorijo zobozdravnika, da jim bo le ta znal ustrezno svetovati in jih kvalitetno ter strokovno voditi skozi to edinstveno obdobje vsake bodoče mamice.

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.