Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Afte v ustih

Prava kamilica (Chamomilla recutita)

Afte res niso velika zdravstvena težava, so pa zelo neprijetne. Hrana zaradi njih nima pravega okusa, vse v ustih peče in žge, čeprav je hrana normalno kisla, topla in slana. Vsa hrana se zdi trda in praskajoča, še običajen kos mehkega kruha. Težavo še posebno dobro poznamo ženske, saj se mnogim pojavijo v času menstruacije, še več težav pa imamo lahko v času nosečnosti. Še posebno neprijetne pa so afte pri otrocih, ki zato ne morejo jesti in so tudi v splošnem bolj sitni in jokavi. Prav zares se zaradi aft počutijo slabo. Kaj se dogaja?

Kaj so afte?

Afte, strokovno jim rečemo ulcerozni stomatitis, so drobne, a zelo boleče razjede na sluznici ust, lahko pa se pojavijo tudi na sluznici grla ali žrela. Najpogosteje so velike od 2 do 6 mm (redko so večje kot 1 cm) in so značilne bele barve, okrogle ali ovalne, rdeče obrobljene razjede. Najprej jih začutimo kot drobno pekoče bolečo točko v ustih, nato jo lahko otipamo z jezikom kot mehurček in kasneje drobno ranico. Če pa si posvetimo v usta z baterijo, jih takoj prepoznamo po značilni okrogli obliki razjede in po značilni beli barvi notranjosti razjede z živo rdečim robom.

Kje se pojavijo? 
 
Afte pogosto prizadenejo notranjo stran ustnic in lic, včasih pa se pojavijo tudi pod jezikom. Niso niti nevarna niti huda bolezen, so pa presneto nadležne. Zaradi njih hrana ne daje več običajnega zadovoljstva. V dotiku s kisom, limono, pekočimi začimbami in kruhovimi drobtinami se razjede močno razbolijo. Bolečino pa povečajo tudi vroče jedi, recimo, juhe. V glavnem težave ne minejo prav hitro, saj trajajo od 10 do 14 dni (brez zdravljenja). Po njih ne ostanejo brazgotinice. Dobra novica je, da se jih ne moremo nalesti...

Kaj jih povzroča?

Kaj afte povzroča, ne vemo čisto natančno, vemo pa, da nastanejo kot posledica virusne ali bakterijske infekcije. Najpogosteje se pojavijo ob padcu splošne odpornosti organizma, lahko pa tudi ob stresu ali kot spremljajoči pojav pri drugih infekcijskih boleznih. Možen vzrok je tudi pomanjkanje mineralov, vitaminov in podobno. Vse to pa so vzroki, ki jih je potrebno odpraviti - če že ne zaradi aft, pa zato, ker nas afte opozarjajo na slabše splošno zdravstveno stanje. Nagnjenost k aftam je večja pri ženskah. Zdravniki pa so opazili, da gre pogosto tudi za družinsko nagnjenost. Če je, na primer, k aftam nagnjen oče, so lahko zanje dovzetnejši tudi otroci. Najpogosteje pa se afte prvič pojavijo v puberteti.
Razlogi za nastanek aft so različni. Nekatere ženske dobijo afte pred menstrualnim ciklusom, pogosto pa tudi v času nosečnosti. Drugi vzroki so lahko še: okvarjeni zobje, draženje sluznice pri zobnih protezah, uporaba pretrdih zobnih ščetk in tudi prebavne motnje. Afte lahko povzročijo tudi nekatera zdravila.
V resnici glede vzrokov za afte strokovnjaki nimajo enotnega stališča. Nekateri menijo, da ne gre niti za bakterijsko in niti virusno okužbo, kot smo prvotno zapisali, ampak neke vrste alergične reakcije na oreščke, citruse, paradižnik, barvila v živilih, gluten ali amalgam.

Kdaj k zdravniku?

Zaradi aft v načelu ne potrebujemo nasveta zdravnika. Dovolj bo, če se napotimo v lekarno, kjer nam izkušeni strokovnjaki pravilno svetujejo. Če gre za težave pri otroku, to v lekarni povejte, saj vam bodo svetovali sredstva, primerna otrokovi starosti. Pač pa bo potrebno k zdravniku, če se posamezne afte zlijejo v večjo razjedo, če se pojavljajo pogosto, ali pa takrat, ko po 14 dneh ni izboljšanja. Z zdravljenjem bolj ali manj uspešno ublažimo bolečine, skrajšamo trajanje obolenja in preprečimo ponovitev. Lokalni anestetiki ublažijo bolečine predvsem v akutni fazi, ne skrajšajo pa časa celjenja. Enako velja za antiseptike. Uporabljamo jih za zmanjšanje števila klic v ustni sluznici. Pri močnejših vnetnih spremembah je primerna dodatna uporaba kortikosteroidnih pripravkov. Uporaba teh učinkovin pa je omejena na predpis zdravnika ali zobozdravnika. 

Afte ima otrok


Kadar ima afte otrok, pa se napotite k pediatru, ker jih otrok prenaša teže kot odrasli, poleg tega pa bo pediater ugotavljal splošno otrokovo zdravstveno stanje, ki ga je najverjetneje potrebno izboljšati in okrepiti. Afte so verjetno le opozorilni znak.

Rastlinski pripravki

Nekateri ljudje pri manjših težavah z zdravjem prisegajo predvsem na rastlinske pripravke. Kaj bi bilo primerno za afte? Najbolje bo, če izpiramo ustno votlino z izvlečki iz kamilice, žajblja, slezenovca, preslice, rmana in kolmeža. Na razjede pa lahko nanesemo neposredno alkoholne izvlečke iz ratanije, arnike, žajblja, mire in propolisa, kar sicer ob nanosu precej peče in ni primerno za otroke, nato pa za nekaj časa omrtvi bolečino, deluje pa tudi adstringentno (potegne rano skupaj) in antiseptično. Za otroke alkoholni izvlečki seveda niso primerni! Od eteričnih olj je najprimernejše olje čajevca.

Pripravila: Maja Črepinšek

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.