Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Visoka vročina pri otroku

Vprašanje: Imam dveletno hčerko, ki kljub domačemu varstvu pogosto zboli za virozo z visoko vročino. Vročina ji v roku pol ure naraste tudi do 40,5 stopinj C. Pediatrinja je sumila na bakterijo v krvi. Naredili so test, pa je bil negativen. 

Za zbijanje vročine sem do sedaj uporabljala svečke paracetamol, ki pa ji niso pomagale, zato mi je zdravnica predpisala zdravilo, ki hitreje in za dlje časa zbija vročino. 

Vročine je imela že kot dojenček, tako da me že prav skrbi, kakšni so stranski učinki paracetamola in kako vpliva na otrokovo črevo pogosto dajanje svečk v danko? Zaradi tega sem ji čez dan pričela dajati sirup proti vročini, ki pa pomaga samo štiri ure, ponoči, ko je vročina najhujša, pa sploh ne pomaga. 

Zanima me še nekaj: vročina je naravna obramba telesa proti virusom. Zdravilo dam hčerki, ko ji vročina naraste na 38 stopinj C. Ali s tem, ko vročino zbijemo, preprečimo tudi "pobijanje" virusov in zato viroza traja dlje, kot če bi se telo samo bojevalo z vročino? Nikakor ne mislim, da bi otroku pustila, da raste vročina v nedogled, ker vem, da je to lahko nevarno.

 

Šele pri 38.5 stopinj C

Vročina telesu pomaga pri obrambi proti mikrobom, zato je pri otrocih brez znanih dosedanjih zapletov z vročinskimi krči ali boleznijo srca znižujemo šele pri 38.5 stopinj C, merjeno pod pazduho ali 39.0 stopinj C, merjeno v ušesu ali v danki.

Ne prekoračite doze
Zdravilo izbora je paracetamol, ki obstaja v obliki sirupa ali svečk. Dolgoletna uporaba zdravila je pokazala, da je zdravilo učinkovito in varno, če ga uporabljamo v priporočenih dozah do štirikrat dnevno. V prekoračenih dozah lahko poškoduje jetra. Več kot tri dni ga lahko dajemo le v dogovoru z zdravnikom, ki ugotovi tudi vzrok povečane telesne temperature.

4x v 24 urah
Če otrok bruha, uporabimo zdravilo v obliki svečk, sicer pa predvsem pri otrocih, starejših od treh let, že iz psiholoških razlogov raje uporabimo sirup. Če zdravilo paracetamol ne uspe znižati temperature pod 38.5 stopinj C v eni uri ali bi ga morali uporabiti več kot štirikrat v 24 urah, izberemo močnejše zdravilo (nesteroidni antirevmatik). Vročino torej znižujemo zato, ker se otrok ob njej slabo počuti, pri sicer zdravem otroku pa ne pušča trajnih resnih posledic.

Druga pomoč
Uspešno lahko pomagamo otroku z vročino tudi s preprostejšimi ukrepi, kot je ustrezno oblačenje (ne pretoplo, saj ima že tako vročino!), dovolj mlačne tekočine, prezračen in primerno ogret prostor (približno 22 stopinj C) in mlačne kopeli.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.