Novice

Bolni po potovanju?

Ko se vrnete s počitnic, bodite pozorni na možnost okužbe z ošpicami, ki so se v zadnjih dveh letih še posebno razširile v Italiji, Romuniji, Grčiji in Franciji, pa tudi v Aziji, na Pacifiku in Afriki.  

Vse novice

Aktualno

Nespuščeno modo pri dojenčku

Vprašanje: Sem mamica petmesečnega fantka, ki se zelo lepo razvija, težava pa je v tem, da se eno modo še ni namestilo v kožno vrečo oz. modnik. Zdravnica v posvetovalnici pravi, da ga tudi v kanalu ne otipa, urologa pa še nismo obiskali. 

Zanima me, zakaj pride do tega pojava in kdaj je skrajni čas za operativni poseg, če se modo spontano ne namesti v modnik.

 

Spontana spustitev moda
Med razvojem ploda se modi spuščata iz trebuha v obmodni vreči. Včasih na tej poti eno ali obe modi zastaneta prekmalu ali pa se ugnezdita drugje. To se zgodi pri manj kot enem odstotku dečkov, starejših od enega leta. Pri dečkih te starosti namreč ne pride več do spontane spustitve moda.

Možne posledice
Posledice so lahko neplodnost (pri obojestransko nespuščenih testisih), razvoj tumorja v nespuščenem modu (zelo redko, če je modo operativno nameščeno v fiziološki položaj do otrokovega osmega leta), kile, torzije (zavitja), pa tudi negativni psihološki učinki prazne obmodne vreče.

Operacija
Urologi se odločajo za operacijo enostransko nespuščenega moda med drugim in tretjim letom otrokove starosti. V kolikor ne bi bili spuščeni obe modi, pa so prej potrebne preiskave žlez z notranjim izločanjem.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.