Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Otrok obrača stopala navzven

Vprašanje: Moja hčerka, ki je stara leto in pol, pri hoji obrača desno stopalo bolj navzven kot levo stopalo. Zdi se mi, da zaradi tega tudi šepa. Zanima me, ali je potreben obisk pri ortopedu? Otroški zdravnik mi je povedal, da je tak način hoje dokaj pogost v tej starosti.

 

Normalna hoja v prvem letu
Stopali sta pri hoji normalno obrnjeni v smeri hoje oziroma koraka. Pri normalni hoji stopali simetrično obračamo navzven do največ 30 stopinj. To je posledica dejstva, da je os v gležnju obrnjena navzven. Zunanji gleženj je bolj zadaj kot notranji gleženj. Pri prvih poskusih hoje pred prvim letom otroci praviloma močno obračajo stopali navzven. Po prvem letu tak način hoje običajno preneha. 

Po prvem letu
V kolikor po prvem letu obstaja tak način hoje, kot ga opisujete, je potreben pregled pri otroškem ortopedu, ki bo ugotovil pravi vzrok, ki lahko leži v rotaciji golenice, v kolku ali orientiranosti gležnjev na normalni ali na navidezno prizadeti strani.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped, višji svetnik

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.