Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kaj pomenijo medicinske kratice in tujke

Piše: Asist. dr.sci. Leon Meglič, dr. med., spec. ginekolog in porodničar v ljubljanski porodnišnici

Med nosečnostjo se nosečnica sreča z vrsto izrazi, med katerimi nekatere že pozna, še več pa je takih, ki jih je sicer morda že slišala, a ji je njihov pomen povsem tuj. Da bo pot skozi nosečnost ne le lažja ampak tudi bolj razumljiva, smo vam pripravili slovar najpogostejših izrazov, s katerimi se boste srečevali v najbolj vznemirljivem času svojega življenja.

A
Abortus – splav
- artificialis – umetni
- habitualis – ponavljajoči se
- imminens – grozeči
- incipiens – začetni
- incompletus – nepopolni
- missed – zadržani (plod je odmrl, splav pa se še ni začel)
- spontaneus – spontani oz. naravni

Abrazija (tudi kiretaža ali čiščenje maternice) – postopek, pri katerem s posebnim inštrumentom (kireto) izpraznimo vsebino maternice. Vzrok je navadno krvavitev, zadebeljena sluznica maternice ali zaostal del posteljice.
Abrupcija posteljice – prezgodnje ločevanje posteljice od maternične stene (kadarkoli pred rojstvom ploda)
Amenoreja – o njej govorimo, kadar sicer redna menstruacija zaostane za tri mesece. V nosečnosti je to čas od zadnje menstruacije, ki ga v nosečnosti izražamo v tednih ali celo dneh (npr. amenoreja 142/7 pomeni štirinajst tednov in dva dni od zadnje menstruacije) in se večinoma ujema s časom trajanja nosečnosti, ne pa vedno.
Amniocenteza – postopek, pri katerem skozi trebušno steno nosečnice iz maternice odvzamemo nekaj plodovnice. V plodovnici so prisotne celice ploda. Kasneje le-te v laboratoriju razmnožimo in naredimo genetsko analizo dednega materiala. Na ta način ugotavljamo najpogostejše genetske napake pri plodu (npr. Downov sindrom). Navadno jo uporabljamo po 16. tednu nosečnosti.
Amnioskopija – postopek, pri katerem vstavi porodničar skozi nožnico nosečnice v maternični vrat (ta mora biti že nekoliko odprt) poseben inštrument in oceni barvo plodovnice. Barva plodovnice porodničarju pomaga pri oceni trenutnega stanja nosečnosti. Danes se redkeje uporablja.
Analgetik – zdravilo proti bolečini
Analgezija – postopki, s katerimi bolniku lajšamo bolečine
Anamneza – medicinska zgodovina neke osebe, vključno z medicinsko zgodovino najbližjih sorodnikov. Navadno pa vanjo vključimo tudi opis stanja ali bolezni, zaradi katere je oseba trenutno v bolnišnični oskrbi.
Anemija – slabokrvnost, v nosečnosti najpogosteje zaradi pomanjkanja železa
Anomalija – prirojena razvojna nepravilnost
Antibiotik – zdravilo za zdravljenje bakterijskih okužb
Antimikotik – zdravilo za zdravljenje glivičnih okužb
Apgar – pravilneje ocena po Apgarjevi je ocena stanja novorojenčka eno, pet in deset minut po rojstvu. Ocenjujejo se: srčna akcija, dihanje, barva kože, mišični tonus in refleksna vzdražljivost. Vsaka lastnost se oceni od 0 do 2 točki. Maksimalna ocena je 10 točk.
Asimptomatska bakteriurija – prisotnost bakterij v urinu brez kliničnih znakov vnetja
Atonija maternice – nezmožnost krčenja maternice po porodu, ki jo navadno spremlja huda krvavitev

B
BCG – besežiranje, cepljenje proti tuberkulozi
Biopsija – odvzem tkiva za nadaljnje preiskave
BIP – biparietalni premer. Je razdalja med eno in drugo senčno kostjo ploda in se uporablja pri ultrazvočni oceni velikosti ploda.
Bishop - pravilneje ocena po Bishopu je ocena zrelosti materničnega vratu nosečnice. Ocenjujemo s prsti pri vaginalnem pregledu. Ocenjujejo se: prehodnost materničnega vratu, dolžina materničnega vratu, višina vodilnega plodovega dela v porodnem kanalu, čvrstost materničnega vratu in položaj materničnega vratu. Vsaka lastnost se oceni od 0 do 3 točke. Maksimalna ocena je 15 točk, pomeni pa zelo nezrel maternični vrat (za porod).
Blighted oovum – slepo jajce. Netočen izraz za stanje, ko z ultrazvokom vidimo le prazno gestacijsko vrečko, plod pa je odmrl že zelo zgodaj.

C
Cerclage – ginekološka operacija, pri kateri napeljemo šiv okoli materničnega vratu in s tem pri popuščanju le-tega preprečimo prezgodnji porod.
Cervikoistmična insuficienca – popuščanje materničnega vratu, ki ima navadno za posledico splav ali prezgodnji porod
Coitus – spolno občevanje
Colostrum – mlezivo, izloček žlez v dojki med nosečnostjo ali takoj po porodu. Ni še pravo mleko.
CTG – kardiotokograf (aparat) ali kardiotokografski zapis (izpis aparata). Na izpisu sta dve krivulji. Zgornja prikazuje srčni utrip ploda, spodnja pa krčenje maternice (popadke). Ker se srčna akcija ploda ob pomanjkanju kisika hitro spremeni, nam CTG pomaga oceniti stanje ploda med nosečnostjo in porodom.

D
Depresija (poporodna) – duševna potrtost mater po porodu, od motenj v razpoloženju do pravih psihotičnih depresij.
Diagnoza – poimenovanje in spoznava bolezni
Distocija – nenormalen, težak porod
- fetalna – zaradi oblike, velikosti, lege ali vstave ploda
- materina – zaradi anatomskih lastnosti matere (ozke medenice ipd.)
- funkcionalna – zaradi nenormalno delujočih mišic maternice (miometrija)

E
Edemi – otekline
Eklamptični napad (tudi eklampsija) – je na zunaj enak božjastnemu napadu. Pomeni pa hud zaplet nosečniške bolezni in življenjsko ogroža mater in plod. Edino zdravilo je takojšnja prekinitev nosečnosti.
Epilepsija - božjast
Epiziotomija – rez, ki sega iz nožnice navzven in ima ob porodu namen preprečiti raztrganje presredka ob relativno veliki glavici ploda ali omogočiti izvedbo katere od izhodnih operacij (npr. vakuum).
EU – (graviditas extra uterinae) zunajmaternična nosečnost

F
Femur – stegnenica, najdaljša kost v človeškem telesu
Folna kislina – eden izmed vitaminov skupine B. Pomanjkanje v nosečnosti povzroči okvare nevralne cevi ploda (možganov in hrbtenjače).
Forceps – porodniške klešče, ki jih uporabljamo pri izhodnih operacijah oz. pri dokončanju poroda, ki je zastal iz različnih razlogov. Uporabljamo ga redko.
Fundus – vrh ali svod maternice

G
Gemini - dvojčki
Gestacija – trajanje nosečnosti, ki ga izražamo v tednih in dneh (enako kot amenorejo), ne pomeni pa istega kot amenoreja.
Gestoza – nosečniška bolezen, glej preeklampsija
Guthrie – test za ugotavljanje fenilketonurije. To je prirojena bolezen zaradi pomanjkanja neke beljakovine, ki ima za posledico hude razvojne nepravilnosti otroka po porodu. Če jo odkrijemo dovolj zgodaj, pa že s pravilno prehrano preprečimo njene posledice
GV – gestacijska vrečka. Je votlinica, napolnjena s plodovnico, opeta z amnijsko membrano in je prvi ultrazvočni znak nosečnosti. Njena velikost dokaj natančno opredeljuje starost nosečnosti oz. čas zanositve.

H
HbeAg – del (antigen) sredice virusa hepatitisa B
HbsAg – del (antigen) površine plašča virusa hepatitisa B
HCG (βHCG) – hormon humani gonadotropin (ali le njegova beta veriga) je hormon, ki ga izloča zarodek, in je prisoten le v nosečnosti (izjema so nekateri tumorji). Pojavi se dovolj zgodaj, da ga lahko odkrijemo v krvi ali urinu že dva tedna po spočetju.
Hemogram – krvna slika, osnoven pregled krvi
Hipertenzija – povišan krvni tlak. Kadar se pojavi v nosečnosti, navadno pomeni kompleksnejše obolenje (preeklampsijo).
Hipoksemija – pomanjkanje kisika v krvi
Hipoksija – pomanjkanje kisika v tkivih
Horionske resice – so del posteljice, skozi katere poteka izmenjava plinov in hranil med materjo in plodom. Delček jih lahko odvzamemo za genetske preiskave (namen je enak kot pri amniocentezi) že med 11. in 13. tednom nosečnosti.
Hospitalizacija – sprejem in zdravljenje v bolnišnici (hospitalu)
Hydrocephalus - vodenoglavec
Hydrops – vodenica, nabiranje serozne tekočine v telesnih votlinah

I
ICT – indirektni Coombsov test. Z njim v materini krvi odkrivamo prisotnost protiteles proti rdečim krvničkam. Nekatera med njimi so lahko usodna za plod (najbolj znana so protitelesa proti Rh pozitivnim rdečim krvničkam).
Ig – imunoglobulin (protitelo), ki je lahko vrste A,E,G ali M
Ikterus – zlatenica
Indukcija poroda – medicinska sprožitev poroda. Vzroki so zelo različni.
Infertilnost - neplodnost
Infuzija – vbrizgavanje tekočine v veno (najpogosteje) ali pod kožo. Tekočini je mnogokrat dodano zdravilo.
IUD – maternični vložek, ki se uporablja kot kontracepcijsko sredstvo
IUGR – zastoj rasti ploda med nosečnostjo. Oblike zastoja in vzroki zanj so različni, nobeden pa ni ugoden.

L
Laktacija – dojenje
Lohija - čišča

M
Mastitis – vnetje dojke, zelo redko izven obdobja dojenja
Mekonij – blato ploda oz. novorojenčka, ki nastane predvsem iz odmrlih celic črevesja, je še brez bakterij in zato nima vonja. Njegov pojav v plodovnici pred ali med porodom lahko kaže na pomanjkane kisika pri plodu
Mikcija – uriniranje
Miom – mišična novotvorba, najpogosteje maternice
Multipla nosečnost – večplodna nosečnost

N
Naegelovo pravilo – po njem se izračuna pričakovani dan poroda tako, da prištejemo prvemu dnevu zadnje menstruacije 7 dni in odštejemo 3 mesece. Če menstruacijski cikel traja več ali manj od 28 dni, ustrezno število dni prištejemo ali odštejemo prej dobljenemu datumu.
Nuhalna svetlina – je špranja na zatilju ploda, ki je pri nekaterih napakah ploda povečana od 11. do 13. tedna nosečnosti in jo lahko merimo z ultrazvočno preiskavo

O
Oksitocin – hormon, ki nastaja v hipofizi. Povzroča nabrekanje prsnih bradavic in krčenje maternice med orgazmom in porodom. To je hormon, ki ga občasno dodajamo med porodom, pa tudi pri težavah z dojenjem, med porodnicami pa je bolj znan kot »umetni popadki«.
Oligohidramnij – premajhna količina plodovnice

P
PAP – ocenjevanje celic (citološko) materničnega vratu z brisom po Papanicolaou. S to metodo iščemo predrakaste spremembe materničnega vratu, ki jih znamo dokaj enostavno zdraviti.
Partogram – grafični prikaz poteka poroda, ki ga sestavljata krivulja odpiranja materničnega vratu in krivulja spuščanja vodilnega plodovega dela skozi porodni kanal.
Partus – porod
Perinej - presredek
pH-metrija – postopek, pri katerem iz odvzete krvi ugotavljamo njeno kislinsko-bazno ravnotežje in vsebnost plinov (kisika in ogljikovega dioksida). Pomaga nam pri oceni stanja ploda med porodom (takrat kri s posebnim inštrumentom odvzamemo s plodovega skalpa) ali takoj po njem (kri takrat odvzamemo iz popkovnice).
Placenta – posteljica
- praevia - predležeča
Polihidramnij (hidramnij) – prevelika količina plodovnice
Preeklampsija – nosečniška bolezen, ki zaenkrat še nima odkritega natančnega vzroka. Gre pa za motnjo v delovanju žilja matere in motnjo v smislu zavračanja ploda in posteljice kot tujka. Kaže se v različnih oblikah, ki različno ogrožajo mater in plod. Vsem pa je skupno, da je edino zdravilo porod.
Prematurus – nedonošenček, otrok, ki je bil rojen pred dopolnjenim 37. tednom nosečnosti.
Proteinurija – prisotnost beljakovin v urinu. Kadar je pridružena hipertenziji, navadno že pomeni preeklampsijo.

R
Residua – ostanki, navadno produktov nosečnosti po splavu ali porodu
Rh faktor – je dobil ime po opicah rodu Rhesus, pri katerih so prvič ugotovili, da imajo rdeče krvničke nekaterih izmed teh opic na svoji površini posebno molekulo (Rh faktor). Poimenovali so jih Rh +, druge teh opic, ki te molekule nimajo, pa Rh -. Kasneje so to molekulo ugotovili tudi pri ljudeh. Pomembno je, da se lahko pri ljudeh, ki so Rh -, stvorijo protitelesa proti krvničkam Rh +. Ker taka protitelesa prehajajo skozi posteljico in lahko povzročijo smrt ploda, je nujno, da zaščitimo vse Rh – nosečnice pred tem, da bi ta protitelesa stvorile.
RI – rezistenčni indeks, izračunana vrednost, ki nam pove, kakšen je pretok v neki žili nosečnice ali ploda. Vrednosti za izračun dobimo s posebno ultrazvočno preiskavo, ki temelji na dopplerjevem efektu zvoka.
RR – vrednost krvnega tlaka, navadno izražena v milimetrih živega srebra (mmHg) kot sistolna vrednost (ob krčenju srca) in kot diastolna vrednost (ob širjenju srca). Slednja vrednost je vedno nižja.
Rubella – rdečke, obolenje, ki ga povzroča virus rdečk. Če nosečnica še ni prebolela rdečk ali bila cepljena, lahko povzroči hudo generalizirano okužbo ploda, ki se kaže v njegovih številnih okvarah (prirojene rdečke) ali celo smrti.
Ruptura - raztrganina

S
S.C. – (sectio cesarea), carski rez
Septum - pregrada
Serologija – dejansko sicer pomeni vedo o lastnostih in praktični uporabi serumov (sokrvice), uporablja pa se predvsem kot skupno ime za vrsto preiskav, s katerimi dokazujemo sveže ali stare okužbe (bodisi iščemo povzročitelje okužb oz. njihove dele, bodisi ugotavljamo prisotnost različnih protiteles proti tem povzročiteljem).
Simfiza – dokaj čvrsta vezivna plošča, ki veže levo in desno sramno kost v globini pod venerinim gričkom. V zadnji tretjini nosečnosti se zmehča in razširi, da omogoči boljšo prilagodljivost (gibljivost) sicer čvrste medenice med porodom.
Simfizioliza – pretirano zmehčanje simfize in razširitev špranje med obema sramnima kostema, ki ga navadno opazimo po porodu. Potrebno je ustrezno zdravljenje.
Soor – glivično vnetje nožnice, v nosečnosti je še posebej pogosto
SRM – spontano (naravno) predrtje plodovih ovojev
Stimulacija poroda - medicinsko pospeševanje poroda. Vzroki so zelo različni.

T
Terapija - zdravljenje
Toksoplazmoza – je okužba s parazitom Toxoplasma gondii. Okužba nosečnice, ki še ni prebolela toksoplazmoze, je lahko nevarna za plod, saj ima prirojena toksoplazmoza lahko za posledico duševno prizadetost, slepoto in druge napake.
TP – termin poroda (bolj natančno pa pričakovani dan poroda) je dan, ko je nosečnost stara polnih 40 tednov. Po definiciji pa pomeni terminsko obdobje od dopolnjenega 37. tedna do dopolnjenega 42. tedna nosečnosti. Pred tem govorimo o prezgodnjem porodu, po tem pa o poterminskem porodu.
Transfuzija – pretok krvi (ali njenih delov) iz vrečke ali steklenice v veno bolnika
Trojni hormonski test (trojni presejalni test) – preiskava, ki se opravlja med 15. in 20. (najbolje med 16. in 18.) tednom nosečnosti. Na osnovi meritev koncentracije treh hormonov: alfafetoproteina, horionskega gonadotropina in estriola, ob upoštevanju starosti nosečnice in starosti nosečnosti lahko izračunamo relativno tveganje za Downov sindrom.
TSH – tireotropin, hormon hipofize, ki spodbuja delovanje ščitnice
TT – razdalja od temena do trtice pri plodu, služi za ultrazvočno oceno velikosti ploda v prvi tretjini nosečnosti.

U
UPM – umetno predrtje plodovih ovojev
Uroinfekt – okužba sečil z dokazanim povzročiteljem in kliničnimi znaki (npr. pekoče uriniranje)
UZ – ultrazvok, ultrazvočna preiskava

V
Vakuumski porod – porod, ki ga dokončamo z vakuumskim ekstraktorjem. Del te naprave, ki ji rečemo pelota, dobesedno prisesamo na glavo porajajočega se otroka in ga s potegom porodimo.
Varice – krčne žile

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.