Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Porod brez bolečin

Piše: prim. Majda Šarman, dr. med. spec. anesteziologinja

Porodna bolečina je normalen spremljevalec poroda. Občutenje porodne bolečine je sicer različno, večina porodnic pa jo opiše kot najhujšo bolečino, ki so jo izkusile v življenju. Ker lahko nevzdržna bolečina ovira normalen potek poroda in ker želimo porodnici omogočiti, da bi bilo njeno doživljanje poroda kar se da pozitivna izkušnja, poskušamo bolečino lajšati. Tudi strah pred porodom in bolečino je pomemben dejavnik, ki vpliva na doživljanje bolečine. Zato je pomembno, da nosečnica ve, da bo ob porodu imela ob sebi prijazno porodniško osebje, ki mu lahko zaupa in bo poskrbelo za ustrezno lajšanje bolečin.

Metode lajšanja bolečine

Za lajšanje porodne bolečine je na voljo veliko metod, žal pa nobena od teh ni idealna. Razdelimo jih lahko na nefarmakološke (brez zdravil) in farmakološke (z zdravili). Za prve velja, da naj bi bile manj učinkovite, zahtevajo dodatna znanja in veščine ter večje angažiranje osebja. Farmakološke metode so enostavnejše za uporabo in hkrati učinkovitejše, žal pa imajo lahko stranske učinke na porodnico in plod.

Nefarmakološke metode lajšanja bolečin. Med nefarmakološke metode spadajo različne oblike psihološke podpore. To so različne tehnike sproščanja (metoda po Lamazu, Bradleyeva metoda, hipnoza) in senzorne stimulacije (masaža, toplotna stimulacija, hidroterapija, spreminjanje položaja porodnice, akupunktura, akupresura, transkutana električna živčna stimulacija (TENS), aromaterapija, avdioanalgezija in drugo.) V tujini zadnje čase pripisujejo pomembno vlogo izučeni osebi (ang. doula), ki porodnicam nudi čustveno in fizično podporo med porodom. Po podatkih iz literature z njihovo podporo porodnice potrebujejo manj lajšanja bolečine, skrajša se čas poroda, manjša je tudi pogostnost operativnega poroda.

Farmakološke metode lajšanja porodne bolečine lahko izvajamo na tri načine: kot regionalno analgezijo, inhalacijsko analgezijo in sistemsko analgezijo.

Regionalna analgezija

Najpogosteje izvajamo epiduralno analgezijo (EA). Pri tem uvedemo kateter tik ob hrbtenjači in preko njega dovajamo zdravilo za lajšanje bolečin. S to vrsto analgezije želimo porodnici zagotoviti, da ne čuti bolečine, ob tem pa ima ohranjeno mišično moč. Nedvomno je to najučinkovitejša metoda lajšanja porodne bolečine. Izvaja se na željo porodnice ali pa zanjo obstajajo tudi medicinske indikacije, recimo huda kratkovidnost, nekatera obolenja dihal in obtočil, patološki strah pred bolečino in tako dalje. Hkrati pa je to tudi najinvazivnejša metoda lajšanja bolečin, ki je povezana z večjo pojavnostjo stranskih učinkov in zapletov pri porodu. Zato smo pozorni na naslednje stranske učinke: mravljinčenje v nogah, oslabljena mišična moč, padec krvnega tlaka, slabost, bruhanje in srbečica. Redko se lahko pojavijo zapleti, kot je glavobol po porodu, neuspešna analgezija, ponovno vstavljanje epiduralnega katetra, včasih pa se lahko zgodi, da katetra ni mogoče vstaviti. EA ni primeren način analgezije za vse porodnice in je ne izvajamo pri tistih, ki imajo alergije na zdravila, ki jih uporabljamo pri EA (lokalni anestetiki, opioidni analgetiki), pri motnjah v strjevanju krvi, pri infekciji v bližini vbodnega mesta, hudih vnetnih stanjih, nekaterih živčno-mišičnih obolenjih in pri močnejši krvavitvi iz rodil. Na podlagi literature in kliničnih izkušenj iz naših porodnišnic EA naj ne bi vplivala na stanje ploda in novorojenčka, prav tako ne na odstotek carskih rezov. Večji pa je delež porodov, ki se končajo s pomočjo vakuuma. Tovrstna analgezija je dostopna v večini slovenskih porodnišnic, v glavnem po predhodnem dogovoru. Največ izkušenj z EA imajo v postojnski porodnišnici.

Inhalacijska analgezija

Za lajšanje porodne bolečine lahko v določeni fazi poroda uporabljamo inhalacije dušikovega oksidula. Uporabljamo mešanico iz 50 odstotkov dušikovega oksidula in 50 odstotkov kisika (Entonox), porodnice pa ga vdihavajo med popadkom preko obrazne maske. Je blag analgetik, ki pa lahko povzroči izgubo zavesti. Na voljo je v nekaterih slovenskih porodnišnicah.

Sistemska analgezija

Med farmakološkimi metodami se tako pri nas kot v svetu še vedno najbolj uporablja sistemska analgezija. Pri lajšanju porodne bolečine lahko uporabimo več vrst analgetikov. Ker je porodna bolečina zelo močna, uporabljamo predvsem opioidne analgetike, kamor spadata petidin (Dolantin) in novejši remifentanil (Ultiva). Za petidin, ki se v naših porodnišnicah najpogosteje uporablja, velja, da ga dajemo v mišico ali v žilo ali oboje. Končni razpolovni čas petidina je dolg, kar za porodnico in novorojenčka pomeni, da dolgo ostane v telesu. Novorojenček je zato po porodu lahko zaspan. V primerjavi z remifentanilom petidin ni tako močan analgetik, hkrati pa pogosteje izzove slabost in bruhanje.

Remifentanil

Remifentanil je ultrakratko delujoči analgetik, ki je primeren tudi za uporabo v porodništvu. Njegova glavna prednost pred drugimi opioidi je hiter začetek in hiter konec delovanja, zato je idealen za lajšanje bolečih popadkov. Zaradi kratkega razpolovnega časa, hitre porazdelitve po telesu in hitre presnove nastopi maksimalni učinek po posamičnem odmerku že po 60 do 80 sekundah, iz telesa pa se povsem izloči najkasneje po osmih minutah. Zaradi teh lastnosti ga je mogoče porodnici dovajati preko PCA-črpalke. Črpalka PCA (ang. Patient Controlled Analgesia) je posebna črpalka, s katero si porodnica sama dodaja zdravilo in je pripravljena tako, da je doziranje zdravila dovolj učinkovito in hkrati varno. Porodnici pa omogoča aktivno sodelovanje pri porodu. Tako kot drugi opioidi (na primer, že omenjeni petidin) tudi remifentanil hitro prehaja v posteljico, vendar pa se za razliko od drugih opioidov hitro presnavlja v plodu in zato nima neugodnih učinkov pri novorojenčku.

Sodelovanje porodnice

Pri tej metodi lajšanja bolečin je zelo pomembno dobro sodelovanje porodnice, zato jo že pred porodom seznanimo z zdravilom in njegovo uporabo. Nato podpiše tudi pisni pristanek za njegovo uporabo. Boleče porodne popadke začnemo z remifentanilom lajšati, ko je maternično ustje odprto štiri centimetre in si intenzivni popadki sledijo v rednih presledkih. Na roki porodnice vzpostavimo dodatni žilni pristop in ga povežemo s PCA-črpalko. Porodnica si nato ob začetku popadka sama, s pritiskom na gumb, vbrizga določen odmerek zdravila. Dozo prilagajamo individualno, odvisno od jakosti bolečine in pojava morebitnih stranskih učinkov. Kot stranski učinki se lahko pojavijo: vrtoglavica, omotica, upočasnjeno dihanje, nižji srčni utrip, nižji krvni tlak in zaspanost. Zato porodnice ves čas spremljamo in po potrebi ustrezno ukrepamo. Na podlagi podatkov iz literature in naših izkušenj lahko potrdimo, da se jakost bolečine ob popadkih na ta način zmanjša za približno polovico, da je pri nekaterih porodnicah opaziti zaspanost med popadki, pri nobeni pa nismo opazili slabosti ali bruhanja. Ocena po Apgarjevi naših novorojenčkov je bila po eni minuti največkrat 9, po petih minutah pa 9,5.
Za uspešno lajšanje bolečih porodnih krčev z remifentanilom je pomembno dobro sodelovanje med porodnico, babico, porodničarjem in anesteziologom oz. anestezijsko medicinsko sestro, saj le tako lahko dosežemo pri porodnici dober analgetičen učinek z najmanj stranskimi učinki. Ta metoda lajšanja bolečin je trenutno na voljo v porodnišnici na Ptuju, pa tudi v Kranju in Murski Soboti.

Ni vse v lajšanju bolečin...

Idealno zdravilo za lajšanje bolečine med porodom bi moralo biti učinkovito, varno za mamo in otroka, moralo bi biti enostavno za uporabo, moralo bi imeti predvidljiv učinek, ne bi smelo vplivati na popadke in na gibljivost porodnice. Pa vendar le dobro lajšanje bolečine med porodom ne pomeni tudi vedno zadovoljstva ob porodu. Ne smemo namreč pozabiti, da na zadovoljstvo ob porodu vpliva predvsem prijazen odnos zdravstvenega osebja ter možnost aktivnega sodelovanja in soodločanja.

Obširnejše informacije o lajšanju bolečin med porodom lahko dobite v spodnji datoteki!

Preberite si še

 • Bom lahko dojila?

  Ali boste lahko dojili, ni odvisno od velikosti vaših prsi niti ni od dojilnih izkušenj vaših sorodnic - odvisno je le od vašega znanja. 

 • Carski rez

  Odgovori na deset najpogostejših skrbi v zvezi s carskim rezom.

 • Šola za starše

  Kje, kdaj in kako deluje Šola za starše? Ogledali smo si jo v Ljubljani, kjer se lahko pohvali z zelo dolgo tradicijo.

 • Očetovski dopust

  Kako urediti vse za pridobitev očetovskega dopusta?

 • Starševske pravice in finančne ugodnosti

  O ugodnostih in pravicah, ki izhajajo iz materinstva oz očetovstva.

 • Strah me je poroda

  Normalno je, da vas je strah poroda. Nekateri vzroki za strah so zavestni, drugi pa podzavestni. Kako bi se lahko borili z njimi?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.