Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Kaj je v tunini pašteti? Je zdrava izbira?

Tunine paštete so zelo pri priljubljene pri otrocih. Pa so zdrava izbira? Kaj je v njih?

Primerjalno ocenjevanje 15 tuninih paštet v konzervi in tubi različnih blagovnih in trgovskih znamk, ki so na prodaj pri nas, je opravil Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (MIPOR) ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. Cene tuninih paštet so zelo različne - od 6,5 € do 26 € za kilogram. Izkazalo se je, da najdražja pašteta ni najboljša izbira.

tuna_pasteta_otrok_ugriz.jpg

Koliko tunine vsebujejo?
Večina tuninih paštet vsebuje od 30 do 50% tunine. Težko je najti že tako, ki vsebuje več kot 40% odstotkov tunine. Med 15 so ocenjevalci našli le tri: Ham-niam s 45% tunine, Rio mare Paté v tubi s 47% in Delamaris premium s 50% tunine.

Kaj torej je v tunini pašteti?
Prve tri sestavine so tunina, voda in rastlinsko olje, najpogosteje sončnično. Sledijo rastlinske beljakovine, škrob, paradižnikov koncentrat, razne začimbe, sol, aditivi in arome.

Prehranski profil tuninih paštet

Vseh 15 tuninih paštet vsebuje veliko maščobe (zaradi tega zagori rdeča luč na prehranskem semaforju) in srednjo količino nasičenih maščobnih kislin ter soli (oranžna luč). A med njimi so razlike. Najboljšo skupno oceno prehranskega profila dobro sta dobila izdelka Delamaris premium in Nixe, najslabšo oceno »nezadovoljivo« pa Ham-niam, ker vsebuje veliko maščobe in soli, hkrati pa najmanj beljakovin med pregledanimi izdelki. Preostali izdelki so dobili oceno »pomanjkljivo«.

     Ker tunine paštete vsebujejo veliko maščobe,
      naj ne bodo pogosto na vašem jedilniku.

Ko pa posežete po njih, izberite tisto s čim manj maščobe in s čim več beljakovinami
(več kot 12 g /100 g);
tuna_v_loncku.jpg

Veliko soli

Večina vzorcev paštet je bila »srednje« slana, le pri tubi Rio mare Paté je zasvetila rdeča luč, ker je med 15 izdelki vsebovala največ soli – 2 g soli v 100 g izdelka.

Beljakovine niso le tunine
Vendar beljakovine v tuninih paštetah niso le tunine. Z izjemo dveh izdelkov (Rio mare Paté v tubi in Nixe), so bile vsem drugim dodane še mlečne ali jajčne beljakovine, lahko tudi oboje, nekaterim pa sojine beljakovine.

Nepotrebni aditivi in aroma
Tunine paštete Argeta Junior SuperTuna, Delamaris classic in Delamaris premium so brez dodajnih aditivov, večini ostalih pa je dodano barvilo - izvleček paprike (E 160c) ali pa aroma, nekaterim še sredstvo za zgoščevanje ksantan gumi (E 415) in ojačevalec okusa mononatrijev glutamat (E 621).

                      Nezaželenim dodatkom v tunini pašteti
                 se lahko izognete, če pašteto naredite sami.


Recept za domačo tunino pašteto 

Tunini iz konzerve odlijte odvečno olje in jo pretlačite z vilicami. Dodatje malo kremnega sira ali pa skuto, trdo kuhano jajce, majonezo, smetano, kuhano čičeriko, rdečo lečo... Pašteto začinite po okusu s soljo in mediteranskimi začimbami, lahko pa tudi z rdečo papriko, peteršiljem, poprom. Dobro premešajte in namažite na kruhke. Hitro, okusno, poceni!

Rezultati so v celoti dostopni na www.potrošnikovZOOM.si

Vir: Zveza potrošnikov Slovenije

Save

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.