Novice

Izšla je zimska otroška revija Pikapolonica!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Zima bo zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Aktualno

119 let od registracije blagovne znamke Aspirin®

Pred 120 leti je dr. Felixu Hofmannu kot prvemu uspelo izdelati kemijsko čisto in stabilno obliko acetilsalicilne kisline (ASK), aktivne učinkovine aspirina.

Kmalu za tem, leta 1899, je bil Aspirin® registriran kot blagovna znamka. Na nemškem trgu je bil sprva na voljo v obliki praška. Acetilsalicilna kislina (ASK) že več kot 120 let uživa zaupanje potrošnikov in bolnikov. Pozitivne lastnosti ASK so razlog, da je uporaba aspirina kot protibolečinskega sredstva postala močno razširjena.

1999_aspirin.jpg

Dolga in dobro dokumentirana zgodovina
Nekaj najbolj prelomnih trenutkov v zgodovini ASK in aspirina, ki se jih spominjamo ob razmisleku o zgodovini odkritja aspirina, zdravljenja z njim ter o njegovih inovacijah:

1897: Dr. Felix Hofmann kot prvi znanstvenik uspe izdelati kemijsko čisto in stabilno obliko ASK, ki je aktivna učinkovina aspirina.

• 6. 3. 1899: Aspirin se kot registrirana blagovna znamka v obliki praška pojavi na nemškem trgu.

• 1900: Družba Bayer na trg pošlje aspirin v klasični obliki tablete, s čimer aspirin postane eno izmed prvih zdravil, ki so na trgu dostopna v takšni obliki.

• 1915: Aspirin se ne izdaja več na recept in postane prodajna uspešnica v ZDA.

• 1948: Splošni zdravnik dr. Lawrence Craven zabeleži nižjo stopnjo srčnih kapi pri več sto bolnikih, ki jim je priporočil ASK. Njegove ugotovitve so leta 1950 objavljene v zborniku Annals of Western Medicine & Surgery, vendar pa njegova opažanja sprva ne vzbudijo večjega zanimanja strokovne javnosti.

aspirin_brand_certificate_mala.jpg

• 1950: Aspirin se vpiše v Guinessovo knjigo rekordov kot najbolj prodajano protibolečinsko zdravilo na svetu.

 1969: Škatlica Bayerjevega aspirina z Apollom 11 poleti na Luno.

• 1971:
- Razvozlan je mehanizem delovanja (ASK zavira sintezo prostaglandinov ) in s tem so pojasnjeni analgetičen, antipiretičen ter protivnetni mehanizem ASK
- V Nemčiji predstavijo šumeče tablete Aspirin® plus C. 
- Prvi dokazi, da je vpliv ASK na redčenje krvi posledica ireverzibilnega zaviranja proizvodnje prostaglandina v trombocitih..

 1977: Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) objavi prvi seznam zdravil ključnega pomena, kamor je kot pomembno protibolečinsko zdravilo uvrščena tudi ASK.

 1982: Raziskovalec John Vane prejme Nobelovo nagrado za svoje delo, ki pripelje do razumevanja vloge ASK pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.

 1990–1993: Aspirin postane dostopen v obliki žvečljivih tablet, kar je dobrodošlo zabolnike z občutljivim želodcem.

 1999: Aspirin je v družbi medicinskih dosežkov, kot sta stetoskop in umetno srce, uvrščen v razstavni program narodnega muzeja ameriške zgodovine Smithsonian Institut, Washington D.C.

 2003:Na nemški trg pride Aspirin® Complex.

 2004:K obstoječim lastnostim delovanja ASK dodane protivnetne lastnosti.

 2011–2013: Objavi dveh meta raziskav kažeta na pozitiven varnostni profil ASK, kadar se ta uporablja za kratkotrajno lajšanje bolečin. Rezultati ne navajajo primerov resnih neželenih učinkov na prebavila in dokazujejo nizko, klinično nepomembno pojavnost blažjih simptomov težav s prebavili.

 2014:V Evropi in Latinski Ameriki pride na trg Aspirin 500mg obložene tablete, kivsebuje ASK v obliki manjših delcev in spojino za hitrejše raztapljanje. Aspirin 500mg obložene tabletezatohitreje vstopajo v krvni obtok ter ublažijobolečino dvakrat hitreje v primerjavi z običajnimi tabletami Aspirin 500mg.
 

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.