Novice

Božična Pikapolonica z božičnimi pesmimi na CD

Izšla je božična Pikapolonica z božičnimi pesmimi na CD, ki bo otrokom pričarala praznično vzdušje!

Vse novice

Aktualno

Zakaj uporabljati pralne plenice?

Pralne plenice omogočajo boljše kroženje zraka.

Ali so za vašega dojenčka pralne plenice res boljše od plenic za enkratno uporabo? Poglejmo nekaj dejstev.

1. Prihranek denarja
Če predvidevamo, da bo vaš otrok suh pri približno 3 letih, boste v tem času zamenjali več kot 7.200 plenic za enkratno uporabo. Če uporabljate standardne plenice, lahko strošek naraste vse do 1.300 EUR, pri uporabi ekoloških plenic za enkratno uporabo pa lahko ta strošek naraste tudi do 3.600 EUR. Primerjajmo ta znesek s 400 do 600 EUR za zalogo pralnih plenic in dodatnih 15 EUR mesečno za stroške pranja, detergenta in sušenja.
Četudi kupujete plenice za enkratno uporabo v večjih količinah in v akciji, so pralne plenice še vedno veliko cenejša izbira. V nekaterih občinah so že pričeli z dodatnim plačilom za odvoz komunalnih odpadkov gospodinjstvom, kjer v kante odlagajo večje količine plenic za enkratno uporabo. Če uporabljate iste pralne plenice na več kot enem otroku, se vaš prihranek podvoji.
2. Zdravje
Naravna vlakna (in delno tudi sintetična vlakna) dopuščajo večje kroženje zraka v primerjavi s plastičnimi plenicami. S kroženjem zraka se v pleničnem predelu uravnava temperatura, kar ima vpliv na temperaturo v modih fantkov in na zaviranje rasti glivic pri punčkah (glivice lahko povzročijo vnetje urinarnega trakta in plenični izpuščaj).
3. Trajnost
Pralne plenice družinam ponujajo trajnostno rešitev, ker so uporabne dalj časa, in ne samo enkrat. V tem primeru je trajnostni vidik tako okoljski kot finančni. Če ustrezno skrbimo za pralne plenice, so le-te uporabne tudi za naslednjega otroka, nekatere pralne plenice pa so uporabne tudi za 3-4 otroke. V tem primeru so finančni prihranki zelo veliki, hkrati pa se občutno zmanjša tudi okoljski vpliv same pleničke (navkljub večji porabi vode in elektrike pri vzdrževanju pralnih pleničk).
4. Dojenčkovo udobje
Ko je plenica mokra (ne glede na vrsto plenice), postane koža mokra in umazana, zaradi kombinacije telesne toplote, vlage in sečne kisline. Pralne plenice omogočajo boljše kroženje zraka, kar pomaga vlagi, ki je v stiku z dojenčkovo kožo, da izhlapeva, kar pušča otroka bolj suhega, koža pa je manj nagnjena k pleničnemu izpuščaju. Veliko staršev je uspelo ustaviti pojav pleničnega izpuščaja samo s prehodom na pralne plenice, in to zaradi večjega pretoka zraka v pleničnem predelu. Gotovo ima vpliv tudi dejstvo, da se ob izločanju vlaga ne umakne v vpojni gel plenice za enkratno uporabo, pač pa jo otrok lahko začuti. Ob tem z jokom sporoča, da je čas za previjanje, zaradi česar starši pogosteje menjavajo pralne plenice kot pa tiste za enkratno uporabo.

paket_od_rojstva_do_kahlice_za_net.jpg

5. Hitrejše navajanje na kahlico

Mehanizem vpojnosti plenic za enkratno uporabo je skorajda neverjetno učinkovit. Zavoljo tega je vlaga v plenički zaklenjena proč od telesa in otrok ne občuti mokrote. Nikdar. S pralnimi plenicami pa otrok takoj po izločanju občuti mokroto. Navajanje na kahlico je čudovit trenutek. Pri učenju izločanja v kahlico/stranišče, boste opazili, da vaši otroci z lahkoto zaznavajo občutek mokrote ali suhosti, zato starši, ki uporabljajo pralne pleničke, prej in lažje navadijo otroke na izločanje izven plenice.
6. Moda
Ta seznam ne bi bil popoln, če ne bi omenili, da so sodobne pralne plenice stilne. Vsekakor je še vedno moč uporabljati čudovite, pravokotne staromodne tetra plenice (ki so lahko začuda tudi vaše najljubše), čeprav je na tržišču mogoče najti tudi ročno izdelane dizajnerske pralne pleničke, ki so izdelane za enostavno uporabo. Najlepše je videti dojenčke, ki so oblečeni samo v pisano pralno pleničko…
7. Zanesljivost – nič ne gre mimo
Pralne pleničke imajo nameščene elastike med nogicami, na hrbtu in na sprednji strani. Pralne plenice tako zlahka zadržijo vso tekoče blato, ki pri plenicah za enkratno uporabo steče mimo… največkrat po hrbtu.
8. Pospešujejo pogovor med starši
Eden izmed najboljših razlogov, zaradi katerega starši začnejo pogovor med seboj, so pralne plenice. Že če postavimo vprašanje: »Zakaj pralne plenice?« in »Ali bi uporabljali pralne plenice?« začnemo pogovor o pričakovanjih in vlogah v zvezi z vzgojo in gospodinjstvom. Ne nazadnje zaradi tega partnerstvo, družina in gospodinjstvo doživijo nepričakovane prednosti.
9. Pospešujejo pogovor s širšo skupnostjo
Če postavite vprašanje: »Zakaj pralne plenice?« s tem vzpodbujate pogovor s širšo skupnostjo. Ob previjanju otroka s pralnimi plenicami na javnem mestu se namreč pogosto dogaja, da vas ogovori druga mama in vam postavi vprašanja ali deli izkušnje v zvezi z uporabo pralnih pleničk. Četudi se ne gre samo za pogovor in povezovanje med dvema mamicama, se na koncu izkaže, da je najpomembnejše osvetliti trajnostne vidike naših življenj, ki so na koncu dobri tudi za skupnost kot celoto. Več staršev vidi in sliši več o uporabi pralnih plenic, več pogovora teče na to temo, več novih staršev se opremi z znanjem, ki ga potrebujejo za odločitev za uporabo pralnih pleničk.
10. Blato konča tam, kje bi moralo
Pri uporabi pralnih pleničk blato (kakec) konča v stranišču (ali v greznici ali pa v kanalizaciji). Preostali delci, ki se držijo pleničke, se izperejo med pranjem, pri čemer se odpadna voda ponovno izteka v kanalizacijo. To je primeren način za odstranjevanje trdih človeških iztrebkov. Četudi vestno odstranjujemo blato iz plenic iz plenic za enkratno uporabo, na njih še vedno ostane nekaj ostankov ko jih odvržemo v smeti. Ko odvržemo takšno pleničko v smeti, virusi in drugi povzročitelji bolezni na njej preživijo še vse do 2 tedna, in glede na enormne količine odvrženih plenic gre za velike količine izločkov. Če bi slučajno prišlo do vdora ali stika takšnega odpadka s podtalnico, bi se le-ta okužila samo iz vira odpadnih plenic.

oops_banner_728x90.jpg

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.