Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica - Šola za šalo

Izšla je posebna izdaja otroške revije Pikapolonica - Šola za šalo, ki je primerna že za najmlajše otroke.

Vse novice

Aktualno

Ford C-max: Racionalna izbira

Naj so mestni terenci še tako modni in se zdijo še tako privlačna izbira, klasični enoprostorci so še vedno daleč najbolj racionalna izbira za družinski avtomobil. Če je enoprostorska zasnova zapakirana v tako privlačno in sodobno embalažo, kot jo ponuja prenovljeni Ford C-max, je razlogov za takšno trditev lahko še več.

Fordova enoprostorska ponudba iz sredine palete (ponujajo še manjšega brata B-max in večjega S-max) je gotovo med tistimi, ki jih družinski očetje in mame resno vzamejo pod drobnogled, ko se odločajo o nakupu. Enoprostorec, ki ponuja dovolj prostora za štiričlansko družino, je s svojo prilagodljivostjo zlasti namenjen potrebam družine z enim ali dvema otrokoma, ki mora s seboj pogosto voziti še cel kup otroške opreme in igrač. V notranjosti se skriva nekaj adutov, ki jih bodo mladi starši znali ceniti, pa naj gre za številne predale ali senčnike v zadnjih vratih, bralne lučke ali drsne in odstranljive sedeže zadaj. Marsikaj je odvisno tudi od stopnje opreme, zato velja pred dokončno odločitvijo skrbno pregledati spisek opreme in izbrati najbolj primerno različico.

Glede vožnje na voznikovem sedežu ni dvoma - avtomobil je zelo prijeten za vožnjo in  dopušča tudi nekaj več dinamičnosti, ki si jo morda velja privoščiti, ko na zadnjih sedežih ni najdragocenejšega tovora. Podvozje ni prav mehko uglašeno, zato je med ovinki lahko vožnja dokaj »športna« - enoprostorski zasnovi in višjemu težišču navkljub. Obenem pa vožnja na hitrih cestah ne utruja, tudi če traja malo dlje – in to velja za vse potnike v avtomobilu.

Odvisno od stopnje opreme (in doplačila) si je mogoče med vožnjo pomagati s tempomatom, ki samodejno prilagodi hitrost in ohranja razdaljo, sistemom za preprečevanje naleta pri hitrostih do 50 km na uro, opozorilnikom na spremembo smeri in voznega pasu, sistemom za prepoznavanje prometnih znakov, opozarjanjem na vozila v mrtvem kotu v vzvratnem ogledalu… Parkiranje lahko olajša kamera za pomoč pri vzvratni vožnji ali pa kar aktivna pomoč pri parkiranju, ki s pomočjo tipal prepozna primerno bočno ali pravokotno parkirno mesto in avto parkira kar »sam« - voznik (voznica?) le dodaja plin ali zavira. Gotovo pa bo staršem, ki imamo vedno polne roke, prišlo prav prostoročno odpiranje in zapiranje prtljažnih vrat – zadostuje kratek zamah z nogo pod zadnjim odbijačem in vrata se odprejo.

ford_c_max_za_net.JPG


C-max je na voljo s štirimi stopnjami opreme ter v osnovi s tremi bencinskimi in dvema dieselskima motorjema, prav vsi pa zadostijo najnovejšim okoljskim standardom euro 6. Preizkusili smo manjši 1,5 TDCi dieselski motor s 120 »konji«, ki se je izkazal z mirnim tekom, odzivnostjo in majhno porabo, ki jo je zlahka mogoče držati med petimi in šestimi litri. Čeprav je odličen in mu ni kaj očitati, pa velja vseeno poškiliti tudi proti odličnemu 1,0 EcoBoost bencinskemu motorju, ki je tri leta zapovrstjo prejel nagrado za mednarodni motor leta. Če niste med zapriseženimi »dizlaši«, omogoča iskrivi bencinec kar zajeten prihranek pri ceni in nenazadnje tudi pri stroških vzdrževanja. Ko smo že pri cenah – trgovci na redne cene ponujajo kar velike popuste, tako da osnovnega (a še vedno solidno opremljenega) C-maxa dobite že za dobrih 15 tisočakov, za okrog 20 tisočakov pa že zelo dobro opremljen avtomobil s številnimi tehničnimi bonbončki. Za vse, ki potrebujejo še več prostora ali pa jim veliko pomenijo drsna bočna vrata, pa imajo pri Fordu tudi malo večjega brata grand C-max.

Matjaž Markič

Foto: Matjaž Markič

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.