Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je že na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.

Vse novice

Aktualno

Delavnica ponatisa Biblije za šolarje in glasbene jaslice

Ljubljanski Balassijev inštitut se bo dneva reformacije spomnil z delavnico ponatisa Biblije.

Vsi dogodki

Doživetje zimske narave v Furlaniji


V Furlaniji – Julijski krajini je še vedno mogoče smučati daleč od gneče in hrupa, obenem pa doživeti zimsko naravo v vsej njeni lepoti. Pokrajina, ki jo sestavljajo Furlanski Dolomiti, Karnijske Alpe in Julijske Alpe, ponuja pester mozaik zimskih športov od krpljanja, vožnje s sanmi s pasjo vprego, drsanja in snežnega kolesarjenja do smučanja. Gostoljubni domačini in izvrstna furlanska kulinarika poskrbijo še za piko na i prijetnega doživetja.

Bližina smučišč in prijazne cene
Smučišča niso velika, a so zelo primerna za družine, na svoj račun pa pridejo tudi zahtevnejši smučarji. Čeprav niso na veliki nadmorski višini, saj se proge razprostirajo do približno 2.000 m nadmorske višine, je sneg zagotovljen, saj zanj vzorno poskrbijo s snežnimi topovi. Družinsko naravnanost poudarjajo tudi z žepom prijaznimi cenami dnevnih vozovnic, ki stanejo do 37 evrov za odrasle, medtem ko je za otroke do 10. leta starosti za dnevno vozovnico treba odšteti le 5 evre, v nekaterih obdobjih pa je celo brezplačno. Slovenski smučarji cenijo tudi bližino furlanskih smučišč, saj je do njih od ure in pol do dve uri in pol vožnje iz Ljubljane.

glavna_slika_visarje.JPG
jure_preseren.jpg
Nam najbližji Trbiž z Višarjami

Najbližje nam je Trbiž (Tarvisio), ki je s 25 km prog tudi največje smučišče. Najbolj znana je 4 km dolga proga Di Prampero, ki je že večkrat gostila tekme svetovnega pokala za ženske. Začenja se na slikovitih Višarjah (Monte Lussari) in se ob prekrasnih razgledih spusti vse do doline, dvakrat na teden je tam mogoča tudi nočna smuka. Za manj vešče smučarje, otroke in začetnike so seveda na voljo tudi nekoliko bolj položne, a pokrajinsko nič manj privlačne proge, med njimi Priesnig in Florianca. Odmor za malico je najbolje izkoristiti na Višarjah, kjer vam v gostišču Locanda al Convento (ali po domače »pri Juretu«) z odlično furlansko hrano in pijačo postrežejo v slovenskem jeziku, ko pa gostitelj Jure Prešeren raztegne harmoniko, mu pritegnejo še gostje in kar težko se je posloviti. Romarske Višarje imajo močan slovenski pečat, povsod je videti slovenske napise in tudi sporazumeti se je mogoče v slovenščini. Vsekakor si je tam treba ogledati tudi notranjost Marijine cerkve, ki jo je v času med obema vojnama poslikal znani slovenski slikar Tone Kralj.

druzina_na_snegu.jpg
dolomiti_village.jpg

Ravascletto – Zoncolan v osrčju Karnijskih Alp

Malo bolj zahodno nas pot pripelje v drugo največje furlansko smučišče Ravascletto – Zoncolan v osrčju Karnijskih Alp. Široke in s soncem obsijane proge segajo do 2.000 m višine, med 22 km prog pa vsakdo najde sebi primerne. Če v Furlanijo pridete za več dni, je Ravascletto lahko tudi dobra izbira za bivanje, saj lahko poleg Zoncolana z večdnevno vozovnico obiščete še katero od drugih smučišč. V neposredni bližini Ravascletta so v kraju Comeglians pred tremi leti postavili naselje prikupnih apartmajskih brunaric Dolomiti Village. Lesene brunarice so všečno opremljene in nudijo vse potrebno udobje, vključno z masažno kadjo, v naselju pa sta tudi dve savni za goste. Kuhinja je opremljena z vsem potrebnim za pripravo obrokov v lastni režiji, a veliko gostov se odloči za večerjo kar v restavraciji, ki so jo odprli prav letos. Za gurmane pa velja priporočilo, naj vsekakor obiščejo še Osterio da Alvise v sosednjem kraju Sutrio. V edini gostilni iz Furlanije, ki je zastopala to pokrajino na nedavnem Expu v Milanu, postrežejo z vrhunsko pripravljenimi tipičnimi lokalnimi jedmi, kot sta cjarsons in frico. Mladi chef Giacomo della Pietra si ob tem vzame tudi čas za goste in jim razloži še nekatere skrivnosti odlične furlanske kuhinje.

otrok_na_smuciscu.jpg
malica_ob_koci.JPG
Družinsko veselje v Forni di Sopra
Še zahodneje, kjer se začenjajo Dolomiti, pa je smučišče Forni di Sopra, ki se ponaša z najdaljšo smučarsko progo v Furlaniji. Proga Varmost je namenjena bolj zahtevnim smučarjem, začne se na 2.073 m visoki Monte Crusicalas in se po dobrih 4 km razgibane smuke konča v dolini. V neposredni bližini je tudi drugi del smučišča, ki je primeren za otroke in manj vešče smučarje. Tam ni velike gneče, skoraj vedno pa boste na progah ali v kočah ob progah srečali nekaj slovenskih smučarjev, tudi otroci iz nekaterih vrtcev in šol iz Slovenije redno preživijo nekaj dni na snegu v Forni di Sopra. Kako tudi ne, saj so proge široke in varne, ne prestrme in primerne za učenje najmlajših.
nevelandia.jpg
V Furlaniji – Julijski krajini je mogoče smučati še v Piancavallu, ki ponuja tudi nekaj več zabave izven smučišča, Sella Nevea (v povezavi s Kaninom) je raj za off-piste smučarje, manjše smučišče Sauris pa je zlasti primerno za družine, ki želijo uživati v miru in naravi.


za_net_jaz_s_smucmi.jpg
Matjaž Markič
Foto: PromoTurismo FVG

www.turismofvg.it

 

Preberite si še

Teme

Komentiraj

Za pisanje komentarjev morate biti prijavljeni.

Če ste nov uporabnik se lahko registrirate tukaj.
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.