Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Kako zdravi so piškoti za dojenčke in malčke?

So piškoti za dojenčke in malčke zdrava izbira? Strokovnjaki Zveze potrošnikov Slovenije so preverili devet vrst piškotov za dojenčke in šest vrst piškotov za malčke, ki so na prodaj pri nas. 

Od petnajstih sta le dve vrsti piškotov dobili oceno dobro, štirje povprečno, osem pomanjkljivo in en nezadovoljivo. Slabše ocene so prejeli vzorci za dojenčke do 12 mesecev starosti, predvsem na račun slabše ocene prehranskega profila in dodanih aditivov.
dojencek_je_piskot.jpg

Kaj je v njih?
Po sestavi so piškoti za dojenčke in malčke podobni običajnim piškotom. Tisti, ki naj bi bili primerni za dojenčke do enega leta starosti, običajno vsebujejo moko (najpogosteje pšenično), sladkor ali sirup in maslo ali olje. Nekaterim so dodani še posneto mleko ali banana v prahu, vitamini in minerali. Z izjemo enega izdelka vsi vsebujejo še aditive in/ali arome. Izbrana skupina piškotov, namenjena uživanju šele po dopolnjenem prvem letu pa poleg naštetega vsebuje še dodatke sadja. A količina sadja v nekaterih izdelkih skoraj ni vredna omembe, saj predstavlja zgolj 2 odstotka, velikokrat je sadje dodano v obliki zgoščenih sokov. Največ sadja vsebujeta izdelka Alnatura (25 odstotkov dateljnov) in DM bio (12 odstotkov naoljenih rozin, 7 odstotkov bananinih kosmičev in 5 odstotkov jabolčne moke).
 
piskoti_tabela.JPG
Večini je dodan sladkor
Prav vsi pregledani piškoti za dojenčke in malčke vsebujejo sladkor. Glede na vsebnost sladkorja so med izdelki velike razlike, saj ga lahko vsebujejo od 12 do 25 gramov v 100 gramih izdelka. A bolj kot sama vsebnost sladkorja je pomembno, ali je izdelku sladkor dodan ali pa vsebuje zgolj naravno prisotne sladkorje v sestavinah kot sta sadje in mleko. Evropsko združenje kliničnih dietetikov otrokom mlajšim od dveh let odsvetuje uživanje dodanega sladkorja, zato so bili vsi izdelki z dodanim sladkorjem ocenjeni kot nezadovoljivi. Pri skupni oceni prehranskega profila so upoštevali tudi vsebnost prehranske vlaknine. Bolje so ocenili izdelke z več prehranskimi vlakninami. Oceno dobro sta dobila DM Bio in Alnatura, pomanjkljivo pa Hipp in Demeter, ostali so bili nezadovoljivi.
 
Le en izdelek je brez aditivov
Ob prebiranju seznama sestavin, ki se nahaja na embalaži piškotov, ugotovimo, da z izjemo izdelka Beauty baby kiddys, Bio pirini keksi, ki je brez aditivov in so ga zato ocenili kot zelo dobrega, vsi vsebujejo številne aditive, nekateri tudi arome. Glede na uredbo o aditivih hrana za dojenčke ter majhne otroke do treh let ne sme vsebovati sladil, barvil, konzervansov in ojačevalcev okusa. Lahko pa vsebuje sredstva za vzhajanje, kisline, emulgatorje in arome, ki so v pregledanih piškotih. Kot sredstva za vzhajanje so dodani različni karbonati, tartrati in fosfati. Predvsem fosfatom, ki jih vsebujeta izdelka Plasmon in Alete, se je pametno izogibati, saj je prevelik vnos fosforja škodljiv, ker vpliva na demineralizacijo kosti in na delovanje srčno-žilnega sistema.
 
Izdelki, ki so jih preverjali
piskoti_izdelki_1.JPGpiskoti_izdelki_2.JPGpiskoti_izdelki_3.JPGpiskoti_izdelki_5.JPGpiskoti_izdelki_4.JPG
Pomanjkljive navedbe v označbi
Ocenjevali so tudi označbe na izdelkih. Štirje izdelki so dobili oceno dobro, devet povprečno in dva pomanjkljivo (Demeter in Plasmon, topni piškotki), zaradi pomanjkljivih za potrošnika pomembnih neobveznih informacij. Izdelkom so znižali oceno tudi zaradi predstavitve izdelka le v tujem jeziku. Vsi izdelki imajo na embalaži dovolj prostora za hranilno tabelo, vendar jih kar sedem tabele nima.

Preveč embalaže
S trajnostnega vidika so pregledali in ocenili koliko slojev embalaže imajo piškoti za dojenčke in malčke. Večinoma so pakirani v folijo, ki je vložena še v kartonasto embalažo. Ti izdelki so dobili oceno povprečno, izdelki pakirani le v eno plast embalaže, pa oceno dobro. V skupni oceni embalaže so upoštevali še poškodbe na embalaži, ki pa jih pri pregledanih izdelkih ni bilo.
dojencek_velik_je_piskot.jpg

Nasveti za starše:
Piškoti so energijsko gosta živila, ki imajo po večini dodan sladkor, zato jih ne priporočamo otrokom do prvega oziroma drugega leta starosti.Otroku raje ponudite kuhan korenček, rezino sira, nesladkan pekovski izdelek (žemlja) ali narezano sadje.
Pri dojenčku vzpostavljamo prehranjevalne vzorce, ki se prenašajo v odraslo dobo. Če otrok že kot dojenček pogosto uživa piškote, jih bo zelo verjetno tudi kasneje.
• Število aditivov nakazuje, da gre za procesirano živilo, zato premislimo, ali bi takšno živilo v vključili dojenčkovo in malčkovo prehrano. Specite jih raje doma, da bodo zagotovo brez aditivov.
• Če kupite piškote za dojenčka ali malčke, izberite tiste, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja in vsebujejo čim manj naravno prisotnega sladkorja. Piškoti naj bodo na jedilniku poredko.

Vir: potrošnikovzoom.si

Preberite si še

 • Ovseni napitki – kateri je dober zame?

  Ovseni napitki so marsikomu, ki mleka ne pije ali ne sme piti, odlično nadomestilo. Pravijo mu tudi ovseno mleko, a ni mleko, ker ni pridobljeno z molžo.

 • Kateri riž naj izberem?

  Kateri riž je najboljši za vas in vašo družino? Kaj pa v nosečnosti in za dojenčka? 

 • Kaj je v tunini pašteti? Je zdrava izbira?

  Tunine paštete so zelo pri priljubljene. Primerjava 15 izdelkov je pokazala, kaj je v njih in kako zdravi so.  

 • Koliko jajc lahko pojem?

  Jajca so cenovno dostopno in hranilno bogato živilo, del pestre in uravnotežene prehrane. Koliko jih smemo pojesti na teden? 

 • Nasveti o otrokovi prehrani

  Nasveti strokovnjakov glede uvajanja prehrane na otrokov jedilnik, zavračanja določne vrste hrane, alergije na živila...

 • Prehod na kravje mleko

  Če dojenčka po prvem rojstnem dnevu odstavljamo od dojenja, že lahko preidemo na kravje mleko. Kako naj poteka prehod?

 • Banane

  Banane so običajno prvo sadje, ki ga uvedemo na dojenčkov jedilnik. Priporočajo jih tudi nosečnicam za lajšanje jutranje slabosti.

 • Korenje

  Blagodejni učinek korenja na naše zdravje pripisujejo kombinaciji različnih zaščitnih snovi, ki jih ne vsebuje nobeno prehransko dopolnilo.

 • Kaj jedo vaši otroci?

  Vse, kar jemo, učinkuje na naše telo tako zdaj kot kasneje v življenju. Otroci že zgodaj pridobijo dobre prehranske navade.

 • 12 vprašanj o uvajanju goste hrane

  Olajšajmo sebi in dojenčku prehod iz dojenja ali stekleničke na prvo hranjenje. Za dojenčka je to velika sprememba.

 • Težave z uvajanjem goste hrane

  Uvajanje goste hrane pri nekaterih otrocih poteka gladko, pri drugih pa ni brez težav. Kako jih rešiti?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.